Housuista ja kaavuista

CRW_2645.jpgKylläpäs sattui hyvään saumaan tää mun housupaniikki ja diettisekoilu – taas puhutaan siitä, ketä varten naiset pukeutuvat ja meikkaavat. Ja laittavat itsensä dietille jotta mahtuisivat housuihin. Miehiä miellyttääkseen, tietenkin. Ja jos joku viaton neito muuta kuvittelee, ja sanoo että “itseämme vain miellytämme”, se on vain illuusiota, koska eihän naista voi mikään miellyttää enempää kuin miehen hyväksyvä katse. Jotkut sanovat että ennemminkin toisia naisia varten, mutta ne toiset naisetkin vain arvioivat laittautunutta kanssasisartaan viime kädessä mahdollisena kilpailijana uroiden suosiosta.
Ja minä tunnustin että laihdutan että mahtuisin hyvännäköisiin housuihin kun menen kesäkuussa MIT:n neurotiederetriittiin. Onko säälittävää? Eikös mun pitäisi ymmärtää että uskottavuuteni vakavasti otettavana tiedenaisena kärsii siitä että alennun stereotypioiden orjaksi joiden mukaan naisen pitää näyttää hyvältä (=seksikkäältä?) pärjätäkseen miesvaltaisissa kuvioissa?
Herätkää pahvit. Mäkin pienenä luulin että koko maailma liputtaa mun kunniaksi kun synttärit osui juhannukselle. Lukekaa ne Desmond Morrisinne ja muut sosiaalietologiat uudestaan; on olemassa muitakin sosiaalisia signaaleja kuin “nai mua”. Tai sitten konsulttupoika joka suoristaa kravaattinsa ja tarkastaa hihansuidensa siisteuden ennen tiukkaa palaveria firman harmaahapsisen johtomiehen kanssa toivoo houkuttelevansa esiin suosiollisuutta vihjailemalla mahdollisista mukavista hetkistä illemmalla.

CRW_2116.jpg
Kun kiskon (tai toivottavasti dietin jälkeen, sujuvasti puen päälleni) bisneslookin – hyvännäköiset housut, paidan ja ehkä pikkutakin, lankkaan kengät, viilaan kynnet, peitän finnit ja liimaan tuon sotkuisen hiuspehkon siistille mutta kuitenkin trendikkäälle nutturalle – viesti, jota pyrin lähettämään ympäristöön ei todellakaan ole “katsokaa, olen NAINEN, minulla on RINNAT, (tai ei ole), älkää välittäkö mitä puhun, keskittykää tähän dietitettyyn kroppaan”. Haluan että mahdollinen tuleva työnantaja tai yhteistyökumppani sukupuolesta riippumatta näkee edessään henkilön, jolla on homma hanskassa, asiat järjestyksessä, talous kunnossa, järki päässä ja vielä on tarpeeksi fiksu ymmärtääkseen pitää huolta itsestään. Luotettava, menestyvä, ja ennen kaikkea, sosiaalisesti pätevä.
Tavallaan pukeudun siis kaapuun, tai naamiaispukuun; kuka tahansa tätä blogia lukenut ymmärtää että mä en ole tuollainen. Mutta niin on, myönnän että on helpompi mennä ihmisjoukon eteen vetämään showta kun *tietää* näyttävänsä hyvältä.
Haha! Näyttää hyvältä! Mutta etkös tiedä, tyttöparka, että se, mikä näyttää hyvältä, on ikiaikaisten urosvaistojen muokkaama kuva täydellisestä naaraasta? “Menestyvä nainen” on vain naarastyyppi joka vetoaa tietyntyyppisiin miehiin, vaikka siihen kurjaan kastiin joka haluaa vierelleen vain rotunaisia?
Pah. Liputtakaa ihan vapaasti. Ja nyt, ennenkuin vaahtoan suutuksissani enempää, menen japanintunnille.
(Ja ei mun tarttis mitään laihduttaa jos olisi hyvännäköisiä vaatteita tässä maassa tämänkokoisille norsuille.)
—-
Äh.

3 thoughts on “Housuista ja kaavuista

 1. Tota mä just tarkoitin, eli “sosiaalinen kohteliaisuus”. 🙂 Eli jos me pukeuduttaisiin vain ja ainoastaan itsemme takia, niin mukavuus olisi ehdoton ykkössyy asuvalintoihin ja oltaisiin kaikki verkkareissa. 🙂

 2. Hä? Itseni takia mä olisin sitä hypoteettista uraani edistämässä pukeutumalla vaatteisiin, joilla viestisin että “olen fiksu ja pätevä, kutsukaa mut luennoimaan Cambridgeen”? Jos menisin tapaamaan nobelistia verkkareissa, viestisin että mua kiinnostaa enemmän se ettei mikään kiristä ja estä völlymistä kuin se mitä muut ajattelevat musta.
  Voi olla että oon poikkeuksellinen, mutta jos olisin palkkaamassa jotakuta johonkin hommaan, miettisin kaksi kertaa ennenku ottaisin tyypin joka on kiinnostunut vain omasta mukaavuudestaan.
  Nyt alkaa ahdistaa – oon ilmeisesti vain erilainen läheskeski-ikäinen, kun mun mielestä on oikeasti *naurettavan* vanhanaikaista ajatella että “naiset pukeutuvat vain miehiä varten”. Erityisesti jos kyseessä oleva nainen ei ole varsinaisesti miestä hakemassa. Miksei samalla tavalla sanota sitten että miehet laittautuu vain naisia varten?
  Ongelmanani tässä maassa nyt on vaan se että olen pari (liian monta) kokoa suurempi kuin suurimmat normaalikoot; Suomessa tuskin vaivautuisin pidättäytymään pizzasta, kaljasta ja Tobleronesta sen takia että mahtuisin koon 36 housuihin 40:n sijasta.
  Mikä ongelma on ymmärtää, että ihmiset pukeutuvat itseään varten, paitsi siksi etteivät palelisi niin myös sosiaalisen aseman saavuttamisen / vahvistamisen / vakiinnuttamisen vuoksi. Totta kai sosiaalista hyväksyntää saa pääasiassa toisten ihmisten kautta, joten siinä mielessä pukeutuminen on myös muita ihmisiä varten – mutta ei siinä tarvitse erotella niitä muita ihmisiä sukupuolen mukaan.
  Voi olla, että hyvännäköisen naisen kriteerit ovat tulleet määritellyksi uroiden lisääntymiskeskeisten tavotteiden mukaan joskus muinaisuudessa – mutta väliäkö sillä enää. Monet nykyajan moraalisista käsityksistä (“mitä on ‘hyvännäköinen’ elämäntapa?”) pohjaavat johonkin uskontoon. Tää ei kuitenkaan tarkoita, että vaikka moniavioisuus olisi jonkun yksittäisen henkilön mielestä vastenmielistä siksi että jokin mystinen kirja niin sanoo. Samalla tavoin nainen voi laittautua muinaisen miesihanteen mukaisesti lähtiessään kaupungille halutessaan viestiä olevansa luotettava henkilö jolle voi myöntää asuntolainaa.
  Blah. Uneton yö takana, pitäisi varmaan varoa mitä postailee ettei joudu häpeämään. Vaan en jaksa tänään. Tällaiset pitkät kommentit kun pahasti muistuttaa eräästä toisesta kommentoijasta joka ei myöskään olisi pysynyt provosoitumatta.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s