Voittoarpa, osa II

Luettuani tuon mulle yhtäkkiä valkeni, kuinka järjettömän hyväosainen ja etuoikeutettu ja onnekas olen. Gradupaikka jotenkin materialisoitui kun satuin vahingossa henkilön X luennolle ja vastasin 2+:n edestä tenttikysymyksiin ja roikuin aikani labrassa; Grad school-paikka vähän samantyylisellä ‘oikeassa paikassa avasi suunsa oikeaan aikaan’ -siirrolla jo ennen maisterintutkintoa; post doc paikka Japanissa – joka itse asiassa ei enää edes ole post doc, vaan ihan virallinen ‘research scientist’ – sattumanvaraisen googletuksen tuloksena löytyneen kesäharjoitteluohjelman ansiosta, kuukausia ennen väittelyä. Kaikki on napsahdellut eteen kuin Manulle illallinen, vai mitenkä sitä aikoinaan sanottiin.
Hävettää oikeastaan, kuinka paljon olen kitissyt ja vinettänyt vuosien aikana siitä miten on hankalaa elo; vaikka paljon on ollut niitä mukavia 3kk:n pätkätöitä, varsinaisesti koskaan ei ole tarvinnut Oikeasti olla huolissaan siitä millä maksaa sen ainaisen visalaskunsa. Vaikka aina voi hävitä ja koskaan ei oo helppoo, nykyiset huoleni sen paljon-puhutun urani tulevaisuudesta ovat lähinnä sitä tasoa että jaksanko/saanko aikaan tarpeeksi jotta saan hyviä julkaisuja jotta jokin seuraava instituutti joka mua sattuu miellyttämään haluaa palkata mut ehdoilla jotka saa mut näkemään taas lisää vaivaa niiden eteen.
Pääasiallinen syy tähän kuitenkin lienee se, että olen alusta alkaen lähtenyt siitä, että lähdettävä on. Suomeen jos olisin jäänyt niin kyllä olisin sitä yhtä ja ainoaa assistentuurinvirkaa tosiaankin metsästämässä hampaisiin asti aseistautuneena. Ulkomailla ei kerry ikälisiä eikä eläkevuosia, mutta jonkin asian on *pakko* muuttua Suomen akateemisissa rakenteissa, jotta ainoaksi vaihtoehdoksi tieteen tekoa rakastaville ei jää vuosikymmenien kiertolaisuus suuren maailman norsunluutornien välillä.
Joka tapauksessa, vanha sykkismi-oireyhtymä antaa taas merkkejä olemassaolostaan: kaikki mahdollisuudet annettu hopeatarjottimella, jos et pääse tähtiin – olet kelvoton luuseri ja voit syyttää kaikesta vain itseäsi.
(Akatiimi-link via Janka)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s