Solidaarisuusvaahto, osa II

Koettakaa kestää tämä tunteilu, mutta siltä varalta että suomalainen lehdistö ei huomaa mainita rankimmasta poliittisesta kannannotosta vähään aikaan mitä television kautta maailmalle on levinnyt, vaahtoan hiukan.
Oli Yet Another Muistokonsertti niiden kasikytluvun Solidaarisuusliikkeen alkutoimiin liittyen. Suora lähetys Varsovasta, paikalla itäisen Euroopan kerma kutsuvieraina ja lavalla parhaat Puolan nykyartistit. Yleisön joukossa heiluu jokunen banneri, mutta Ukrainan viimetalvisten itsenäisyysräppäreiden esityksen aikana jostain yleisömeren laitamilta nousee suuri Valko-Venäjän lippu. Se vanha lippu, jota myös vapaan valko-venäjän lipuksi kutsuvat. Kukaan ei kisko lippua nurin, ei vaikka se heiluu myöhemmin keskellä kamerakuvaa.
Konsertin loppua kohti tunnelma kohoaa taivaisiin, koko esiintyjäkaari laulaa yleisön kanssa yhdessä sotatilan aikaan kielletyissä kapakoissa laulettua laulua – ja jumankeuta, se valko-venäjän lippu nousee lavalle kuin olympiatuli stadionintorniin.
Toisin kuin missään mitä odottaisi näkevän Erään Demokraattisuuden Tyyssijan historiaa juhlistavassa esityksessä, lopputekstit eivät virtaa hitaasti liehuvan Puolan lipun yli. Sen sijaan minuuttitolkulla katson kuinka oranssin vastavallankumouksen äänet Ukrainasta heiluttavat maailman kameroille uhmakkaasti valkovenäjän kapinalippua valtiollisen TV-kanavan hievahtamatta.
Jos tuossa ei ole munaa, niin sit ei missään.

2 thoughts on “Solidaarisuusvaahto, osa II

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s