Variksenpelättimenkarkotin

variksenpelatin.jpgMikä toimii paremmin kissankarkoittimena kuin vedellä täytetty muovipullo? Kunnon mopo. Tätä miehekkyyttä eivät edes rankimmat seudun kissat uskaltaneet lähestyä ja tänä aamuna en joutunut siivoamaan ensimmäisiäkään kissanjätöksiä ‘puutarhastani’. Kissat itse asiassa olivat kadonneet kai niin totaalisesti, että kissanjätteiden sijaan sain aamulla ovesta ulos astuttuani ihastella toista luonnonspektaakkelia, korppeja riehumassa kotikatuni roskapussikeräyspisteellä. Jei.
Huomauttamisen arvoista kuitenkin on, että tuossa näkyvän seinän takana on makuuhuone, jossa nukutaan lattialla. Täällä päin ei ole tapana eristää taloja sen enempää ääniltä kuin kylmyydeltäkään – ja jos olette joskus miettineet miltä tuntuu herätä siihen, kun parinkymmenen sentin päässä korvista äijä polkaisee äänitunetetun prätkänsä käyntiin, tässä vinkki: korvatulpat ei auta. Tuon laitteen omistaja lähtee yöjuoksulleen aina kolmelta aamulla ja palaa neljän jälkeen. Epäilen että tyyppi ei asu meidän naapurustossa, sillä viikonloppuaamuisin se aina siirtää (kaasua säästelemättä) ajopelinsä muualle. Harkitsen teettäväni kyltin, jossa lukee japaniksi “Päristelijät ammutaan kyselemättä. Thank you for your co-operation.”

koorakuen.jpgViikonloppu meni paitsi löysäillessä myös herkutellessa. Sunnuntaina iltapalana oli Kumamotosta tuotua basashia eli “raakaa” hevosenlihaa ja LaQuan muumikahvilasta löytynyt jumalainen ruisrimpu eli ruislimppu sekä punaleima-emmetalia. Jottei jäisi harmittamaan taas missattu syyslehtien kausi (jotkut väittää että suomessa tulee jo lunta, ei pysty uskomaan) niin ajateltiin käydä kuvailemassa sitä Koishikawa-koorakuen-puistossa, jonka pitäisi olla paitsi ainakin Tokion vanhin puutarha myös aina täysin tyhjä turisteista. No such luck this time – osuttiin johonkin syyslehtimatsuriin ja pöheikkö oli mustanaan mummeleita kimonoissaan ottamassa kännyköillä lähikuvia vaahteranlehdistä.

Syistä ja toisista mulla on päässä soinut nyt useamman päivän ajan Japanin kansallislaulu “Hinomaru” – tai onko se nyt virallisesti kansallislaulu vai ei, en tiiä. Joka tapauksessa siitä on hirveä haloo kun ihmiset joutuvat sitä laulamaan kouluissa, vaikka se on kauhean fasistinen ja tuo mieleen japanin sotakäytöksen. En tiiä. Sanat (ainakin niin kuin mun nuottikirjassa sanotaan) menee näin:
Aosora takaku
hinomaru agete
aa, utsukushii
nihon no hatami
Eli (korjatkaa jos olen väärässä)
Sinitaivas on korkea
auringonkehrä nousee
oi, ihanaa
japanin lippu
En nyt tiiä; mä muistelen tulleeni laulatetuksi kunnon agressiivisella asenteella ala-asteella “siniristilippumme! sulle käsin vannomme kallehin! sinun puolestas elää ja kuolla on haalumme koorkehin”. Päältä katsottuna ei oo ihan selvää kumpi on sotaisaa nationalistiriehuntaa ja kumpi haikuun verrattava hetken kuvaus. Jos mulla olis äänioikeus tällä puolen palloa, käyttäisin sen “relatkaa kaikki hei vähän mut pitäkää se kiva rauhanomainen perustuslakinne vaikka Dubya haluais vaihtaa sen”.
Ens viikolla olis sit taas linnanjuhlat eli paikallisen punatukkapopulaation laskentatilaisuus. En vielä oo uskaltanut kokeilla mahdunko mekkoon. Tokion blogaajamiitti riisipuurokattilan äärellä klo 19!

Advertisements

11 thoughts on “Variksenpelättimenkarkotin

 1. Moponpärinä loppuu luultavasti nopeasti kun ottaa yhteyttä oman kämpän isännöitsijään (vai mikä piru se 管理会社 suomeksi on?). Ainakin kaikissa allekirjoittamissani vuokrasoppareissa on ollut kohta jossa sanotaan, että mopon häiritsevä käyttö on välittömän irtisanomisen aihe. Ja vaikkei kuski siellä asuisikaan niin saavat selville kenen luona se kyläilee.
  Taitaa virallinen kansallislaulu olla “Kimi ga yo”, jonka laulamisesta kieltäytyneet opettajat saivat palkanalennuksia. Se menee muistaakseni jotenkin “hallitkoon keisari kunnes pikkukivet kasvavat kallioiksi”. Eli sanoista ei siis ole kyse, vaan mielikuvista.

 2. Däng! Kimi ga Yo se olikin eikä Hinomaru. Mut Hinomarua laulavat urheilukisoissa?
  Ja joo, kävi mielessä että laitan mailia Kenjille ja kysyn mitä tehdä. Ehkä pitäisi kertoa korttelipomolle asiasta…

 3. Nillitetään nyt sit kun voi! Hi no maru on sen lipun nimi kanssa. Eli kahdella ensimmäisellä rivillä puhutaan lipun nostamisesta taivaalle.
  Itse olen ollut aika huolestunut japanilaisten kasvavasta nationalismista ja haluttomuudesta tehdä tiliä oman sotamenneisyyden, -rikosten ja muiden aasialaisten kolonialisoimisen ja alistamisen suhteen. Erityisen epäilttäviä nämä, jotka sanoo, että eikös siitä ole jo tarpeeksi puhuttu, ei tarvi enää miettiä koko asiaa. Zainichi-kankoku/choosenjin:it on edelleen huonossa asemassa Japanissa, vaikka ovat siellä sukupolvia asuneet.

 4. No mun soitto-opettaja selitti että siinä katsotaan taivaalle ja aurinko nousee ja siitä tulee mieleen japanin lippu… huijasivat mua taas, perkele. 😦

 5. Eiköhän ne laulun molemmat tulkinnat mahda olla yhtä oikeita?
  Itse olen viime vuosina alkanut jollain tapaa ymmärtää niitä japanilaisia, jotka ovat sitä mieltä, että 60 vuotta anteeksipyyntöjä, lainoja ja kehitysapua voisi jo pikku hiljaa riittää. Montakos kertaa muuten Suomi on pyytänyt anteeksi Saksan rinnalla taistelemista ja juutalaisten lähettämistä keskitysleireille? (tulikos tässä nyt lyötyä natsikortti pöytään?)
  Toisaalta kyllä voi ymmärtää vastapuoltakin jonka mielestä japanilaisten joukkojen suorittamista julmuuksista ei mikään anteeksipyyntö riitä. Samalla sopinee kyllä mainita, että Japanissa kyseessä on hyvin pieni, vaikkakin äänekäs, vähemmistö. Suurin osa normaalista väestä kun vastustaa armeijan joukkojen lähettämistä ulkomaille vaikka nämä sitten menisivät sairaalaa rakentamaan.

 6. Toisen polven korealaisten ja kiinalaisten siirtolaisten (yritän tässä vielä pitäytyä suomenkielisissä ilmauksissa, katoaa muuten loputkin lukijat:) kansalaisuusaseman puutteessa on kyllä jotain pahasti pielessä.
  Itte oon miettiny sitä, miltä näyttäisi jos venäjällä alettaisiin stokkan ikkunoita kivittämään kun ihmiset mellakoisi siitä, että suomalaisissa ala-asteen historianoppikirjoissa ei tarpeeksi korosteta punavankien ikävää kohtelua. Totta kai tilanne on ns. hiukan erilainen, japanin touhuja Nanjingissa ei “ihan” voi verrata Suomen jatkosodanaikaisiin suur-suomi-suunnitelmiin… mutta, jos Suomi olisikin Japanin kaltainen talousmahti nykyään ja merkittävä tekijä Venäjän ulkopolitiikassa, ties mitä siellä syntyisi…
  Mitä muuten suomalaisissa peruskoulun historiankirjoissa kerrotaan II maailmansodasta ja suomalaisista uroteoista siellä?

 7. Ainakin ne viimekertaiset mielenosoitukset olivat kyllä Kiinan hallituksen järjestämiä ja niillä pyrittiin varmistaa ettei Japani saa pysyvää paikkaa YK:n turvallisuusneuvostossa.
  Ja niissä koulukirjoissa kerrottiin, että Suomi taisteli urheasti ylivoimaista maahantunkeutujaa vastaan, maksoi sitten kaikki sotakorvauksensa ja on nyt kaikkien paras kaveri.

 8. Suur-Suomi, suur-Neuvostoliitto.. Eihän venäläisissäkään oppikirjoissa opeteta mitään Talvisodasta ja siitä, että Venäjä hyökkäsi. Kuitataan jonain rajakahakkana, jos sinäkään. Siltikään ei Suomessa kekkuloida siitä, harva edes on kiinnostunut. Kyllä suomalaiset tietää, että juutalaisia likvidoitiin ympäri Euroopan, mutta poikkeuksellistahan on se, että vaikka sodittiin Saksan rinnalla ei suomalaisia juutalaisia listitty vaan he osallistuivat muiden tavalla sotaan ja osa sai Rautaristinkin Saksan armeijalta. Eivät ottaneet vastaan sattuneesta syystä. Juutalaisia pakolaisia palautettiin kahdeksan henkeä, sadoille annettiin kansalaisuus salassa. Inkeriläisten palautukset on asia, josta vois enemmänkin puhua, tosin viime aikoina alettu sitäkin tuoda esille.
  Kait sille joku syy on, ettei Kiina halua Japania sinne turvallisuusneuvostoon. En tosin kiellä sitäkään, etteikö mielenosoituksiin vaikuttaneet aika lailla Kiinan sisäpoliittiset asiatkin. Miltähän se kuulostaisi, jos Saksassa joku alkaisi tuumata, että riittää syyllisyys, ei näitä asioita enää tarvitse nuorille opettaa.

 9. Jos mun nyt pitäs huutaa että kumpi ois kivampi pysyvänä jäsenenä turvallisuusneuvostossa, sanoisin että ennemmi Japani kui Kiina. Mut minähän en mistään turvallisuuspolitiikasta mitään ymmärrä.

 10. Miksi Japani eikä Kiina? Vaikuttaa, että Japani on aika lähellä USA:ta noissa ulkopoliittisissa touhuissaan, tai lähinnä sen käsikassara jos pelkästään lähettäessään joukkoja Irakiin. USA:lla on jo yksi paikka, mihin se Japani sitä tarvitsee…

 11. Minähän sanoin että en ymmärrä turvallisuuspolitiikasta mitään. Saatan myös syyttää taustaani kommunistimaasta paenneiden joukkoon kuulumisestani että mielummin katson että paikat joissa edes tavallaan voi vaihtaa hallitsijaa sekä vapaasti kirjoittaa blogeja äänestävät siitä, mitä seuraavaksi sählätään.
  Mutta, kuten olen useampaan otteeseen todennut, munkaltaisilleni norsunluutornissa asuville hönöille ei pitäs antaa äänioikeutta lainkaan 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s