Tyttöenergiaa

20v1.jpgTänään on siis taas kansallinen vapaapäivä, 20-vuotiaiden tyttöjen kunniaksi. N-sensein kertoman mukaan ennen vanhaan tänä päivänä (tai jonain vastaavana) 15-vuotiaista pojista tuli 15-vuotiaita miehiä ja tavan mukaan asiaa juhlistettiin mm. antamalla pojalle vihdoin käyttöön täysmittainen miekka pikkumiekan sijaan. Meiji-restoraation kuohuissa miekankäyttö kiellettiin, ja jotenkin jossain välisstä mieheksitulorituaali muuttui “Coming of Age”päiväksi, jota näyttävät juhlivan vain tytöt. Päällepäin homma näyttää hyvin samanlaiselta kuin vanhojenpäivä Suomessa – tomeria ja kovasti itsetietoisia nuoria naisia kulkee kylillä ja kujilla pukeutuneena entisaikojen mahtavimpiin pukuihin – nähtävästi oleellisia osia varustusta ovat sääriin asti ulottuvat hihat, turkiskauluri ja kiharainen kampaus, jonka laitattamiseen on pitänyt varata aika puoli vuotta aikaisemmin.

Mutta mutta, missä ovat kaikki komeat nuoret parikymppiset pojat samuraivermeissään? Käveleskelin tänään kaupungilla jonnin verran asioita tarkastelemassa eikä yhtään sööttiä poikaa löytynyt. Piti sitten tyytyä räpsimään noita salakännykuvia typsyistä. (Vaikka kaikki ne näyttää samanlaisilta, kyseessä tosiaankin kuusi eri tyttöä. Ekan kuvan alareunassa oleva karvareuhka on lammasturkkini hiha, jonka kätköistä harrastelin keitai-paparazzeilua.)

20v2.jpgViimeinen lomapäivä siis, ja tosi reippaasti oon yrittänyt käynnistellä aivoa huomista töihinmenoa ajatellen. En siis jäänytkään koko päiväksi pelaamaan EVEä, vaan oikeasti pyrin tekemään edes jotain joululomiksi annetusta japaninläksypinosta. Pitkälle en tosin päässyt kielioppitehtävissä, kun päädyin siihen lopputulokseen et nää on ihan tyhmiä nää japanilaiset kun yrittävät väen vängällä tehdä asioista hankalia keksimällä useita eri puhetapoja riippuen siitä, kenelle ollaan puhumassa. Luetunymmärtämistehtäviä kuvittelin saavani aikaiseksi hiukan paremmin, mutta jumitin haikujenymmärrystehtäviin – jotain ne siin puhuu et on kuu ja joku itkee, mut vähän liikaa on musta vielä vaadittu kirjoittaa “omin sanoin” mikä on lorun pointti.

Loppuilta onkin tässä hyvin sujumassa aivoja jäähdytellen ja Millan Isoja Pikseleitä tiiraillen: ohjelmassa olevista Resident Evil-leffoista ensimmäisen katselu toi mieleen ikivanhojen kolmasti VHSltä toiselle kopioitujen leffojen katselun 80-luvulta, ja pikselit näkyi hyvin. Jottei ihan kuivin suin tarvitsisi kärsiä, Krabakki on taikonut Muinaisten Viisaiden reseptillä valmistettua pannaria ja naksuiki riittää.(Ei niin etteikö Millaa kattelis; mä olen niin vakavassa tilassa oleva fani että piti kattoa kakkosleffan (ihan aito ja rehellinen rahalla maksettu DVD-versio) jälkeen kaikki extratkin joissa ultimaattinen roolimallini juoksee, taistelee, ampuu ja poseeraa lisää niissä ah-niin-mageissa saappaissa…)

Ooh, aah. Kyllä se on niin ihana se Milla. IMDBn mukaan joku uus Resident Evil -leffa olis mukamas tulossa, vaikka tuskin ihan heti. In the meantime koetan pärjäillä muuten, ja ehkä taas sai lisää motivaatiota käydä salilla ja treeneissä:P

20v3.jpgOrganisoidun keskustelun tiimoilta tulin katsoneeksi, mitä Japanin tekijänoikeuslaki sanoo CD- ja DVD-levyjen kopioinnista. Näköjään täällä on jo vuodesta 2001 lähtien ollut voimassa laki, jonka mukaan DRMien poisto ja kopiointisuojausten kiertäminen myös henkilökohtaista käyttöä varten on aivan yksiselitteisesti rikollista (rangaistuksien joukossa jopa viis vuotta linnaa). Hämmentävää, sillä aivan tuossa muutama päivä sitten kävin pienessä kulmakaupassa, joka täysin avoimesti myi sadalla jenillä kappale ilmiselviä (laaduttomia) kopioita (laaduttomista) elokuvista. Tietokoneohjelmista on kuitenkin lupa tehdä omaan käyttöön kopioita, enkä löydä mistään kieltoa organisoidusta keskustelusta. Toisaalta, lienee edelleenkin pitää mielessä se hyvä periaate, että Ei Vaan Hankkiuduta Ongelmiin tässä maassa. Tarpeeksi on kuullut ikäviä tarinoita siitä, mitä tapahtuu kaikelle kohteliaisuudelle, jos vahingossa joutuu väärälle puolelle lakia.

One thought on “Tyttöenergiaa

  1. Kyllähän ne pojatkin juhlii, tosin tylsissä puvuissaan.
    Tuo linkki oli hyvä ja kielto minullekin tuntematon. Vaikka pikaisella lukemisella IV.4.a antaa luvan yksityiskopiointiin niin epäselväksi jäi mikä on “automatic reproducing machines for public use”. iPodien ja muiden hinnassahan on täällä tekijänoikeusmaksuosuus.
    Samaan aikaan on hauska huomata, että printterin valmistajat mainostavat uusi tuotteitaan “tee helposti kopio cd labelista”…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s