Ruma sana

Katseltiin tässä Helsingin Energian laskurilla, mitä maksaisi tämänkokoisen talon sähkönkäyttö vuodessa. Sähkölämmitys ja pitkä talvi, ja vesisänkykin kompensoimassa laskuissa kaikenmaailman lämpöpeittoja (vie sähköä kattolampun verran) ja EVE-myllyjä – ja vuodessa sähkölasku ei paljon yli tuhannen euron nouse. Lämmityskustannukset vievät tuosta sellaisen vajaan neljäsataa euroa – kilowattitunnin hinta laskutavasta riippuen enemmän tai vähemmän vajaa kymmenen senttiä.

Inspiraationlähteenä tälle laskennalle toimi napsakka 38500 yenin eli lähemmäs kolmensadan euron sähkölasku. Siis ajalta 22.12 – 25.1. Kuukaudelta. Eikä meillä ole edes saunaa tai sähköliettä, taloa ei lämmitetä (ja kylmä täällä on vaikka lämmitetäänkin) kun ei olla kotona ja suihkuvesikin lämpenee kaasulla. Tämä on siis kolme kertaa enemmän kuin vastaavana ajanjaksona marraskuussa, jolloin ulkolämpötilat jaksoi pysytellä tasaisesti kymmenen paremmalla puolella.

Siis anteeksi, miten nää japanilaiset kehtaa olla rakentamatta parempia eristeitä, kun kilowattitunti (ties mitkä sähkönsiirtokulut ja klubijäsenyyskolehdit mukaan lukien) maksaa 16 senttiä? Haloo, kuuleeko Kioto?? Onhan se ihan kiva, että Firmalla kehotetaan energian säästämiseksi käyttämään rappusia alle neljän kerroksen siirtymissä ja pääministeri mainostaa WarmBiz-kampanjaa ja pitkiä kalsareita, mutta – OPETELKAA JUMANKEUTA RAKENTAMAAN SÄÄNKESTÄVIÄ TALOJA!!!!

Kiitos. Helpotti vähän. Älköön silti kukaan tulko mulle juuri nyt kertomaan siitä, että "japanissa on neljä vuodenaikaa mutta melkein aina on kuuma ja kostea ja jos rakentaa talon kunnolla niin sinne läkähtyy kesällä ja se homehtuu pystyyn ni et parempi on että rakennetaan seinät pahvista ja ruiskutetaan vähän maalia pintaan". Saattaisin ottaa tuon pitkän puisen kepin nurkasta käyttöön.

(Japani tuo ulkomailta yli 80% käyttämästään energiasta; kotitaloudet käyttävät koko maan energiabudjetista 13.2%. Henkeä kohden japanilaiset eivät kuitenkaan käytä energiaa senkään vertaa kuin saksalaiset ja lähes kaksi kertaa vähemmän kuin amerikkalaiset – paikalliset näpsäkät kauppakassiautot kulkevat miltei pyhällä hengellä ja niillä ei sitäpaitsi matkustella juuri minnekään.)

 

2 thoughts on “Ruma sana

  1. Tuota mä olen miettinyt useampaan otteeseen – sekä sitä, kuinka mahdollisesti itse pärjäisin, vilukissa kun olen, että sitä, miten muuten niin huipputeknologian ihmemaassa ei onnistuta tekemään kämppiä, missä ei palele… (Meille tuli muuten putkirempan yhteydessä lattialämmitys kylppäriin, lälläslää ;)Pieni huono omatunto energiantuhlauksesta, mutta mun jäiset varpaat rakastaa sitä).

  2. Me saatiin samoilla parametreilla aikaan parikymmentä jeniä vajaat 32k. Aikaisempi ennätys lienee jotakuinkin 25k joten kylmä on tänä vuonna ollut.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s