Kognitiokäsi

CIMG1511.jpgTulipa juteltua mielenkiintoisia. Treenien "teetauolla" puhuttiin silmistä näkökyvyn heikkenemisestä, ja N-sensei kertoi ihmepiilareista, joita pidetään vain öisin, mutta ne parantaa likinäköä. "Mitä, Yoe, etkö säkään edes tiedä mitä tää on?" Niin ja laserleikkauksista, joku länkkäreistä kertoi tarinaa että tekniikka olis keksitty venäjällä jossa tutkija tihrusti mikroskooppiin ja sen lasi jotenkin räjähti silmään ja samalla viilasi silmää paremmanmuotoiseksi, "Yoe sä varmasti tiedät, kerro mitä on mikroskooppi japaniksi?"

No enhän tiennyt, meillä kun sanovat maikurosukoopu, tai oikeammin jokaiseen mikroskooppiyksilöön viitataan erisnimellä ("the Leica", "the Olympus C-1") – mutta onneksi treeniparini, samuraidenjälkeläispalomies on puhtaan bilinguaali ja osaa kertoa että kenbikyo.

Muut jatkaa juttua silmistä ja HD-TV-lähetyksistä, ja mä kysyn notta mitens se kirjoitetaan, ja niinkuin aina lähen painamaan juttua mieleen rakentamalla linkkejä jo muihin tuntemiini käsitteisiin – "onkse KEN niinku KENKYUUn KEN?" ja piirustan sormella lattiaan kyseisen kanjin (näkymättömiä) viivoja. Palomies puistaa päätään, zenzen chigau, piirtää kaksi viivaa lattiaan ja – niinkuin usein käy – pysähtyy miettimään, miten ihmeessä se nyt menikään, ja aloittaa uudelleen piirtäen viivoja sormella vasemman kätensä kämmeneen. Viivat löytyy, ja myöhemmin myös kynä niin että ne saadaan mulle selkeästi näkyvään muotoon.

CIMG1514.jpg Tää on jotain jota ne aina tekee – pyydät kertomaan jonkun kanjin, ja virtuaalipiirto tapahtuu kämmeneen sen sijaan että piirtäisivät vaikka ilmaan tai pöytään. Kognitiotestinä pyydän palomiestä piirtämään lattiaan jonkun yli kakskytviivaisen kanjin, ja saman sitten käteensä, ja kertomaan miten homma eroaa. Palomies nauraa tajutessaan miten paljon helpompaa piirto on käteen – kuulemma, jos on kanjissa monia osia, voi lattiaan piirrettäessä alkupää olla jo unohtunut siinä vaiheessa kun päästään loppuosaan, mutta "if I draw it on my hand, the first part STILL IS THERE"!

Treenit jatkui ja jäi asiaankuuluvat loppukysymyksen kysymättä, että opetetaanko kouluissa tai kotona tai jossain piirtämään kanjeja käteen, ja myöhemmin oon yrittänyt tehdä itselläni kontrollitestejä – pysyykö pitkä käteen sormella kirjoitettu sana paremmin mielessä kuin pöydässä? Toistaiseksi ei tunnu siltä. Ja kanjit tunnun piirtävän oikeasti mieleeni enkä käteen/pöytään kun niin yritän; ja tuntuu siltä, että tuntemani länkkärit jotka osaavat kirjoittaa, tuppaavat kanjinkirjoitusta pyydettäessä luonnostaan piirtämään niitä pöytään/seinään/lattiaan ennemmin kuin käteensä.  

Toisaalta… kun tarvitaan selvitystä mun nimestä (yo+e) niin kyllä automaagisesti tulen piirtäneeksi ne katakanat kämmeneen. Oliskohan niin, että käteen piirrettynä joidenkin kognitiivisten mirror-neuronien kautta vastaanottavakin henkilö "tuntee" kirjoitetun paremmin (kämmenen viivoina) kuin seinästä (jolloin se mirroroituisi jotenkin piirtävän käden liikkeiden kautta?)

Njah, empty speculation. Kivat treenit silti. 

3 thoughts on “Kognitiokäsi

  1. Itse piirtelen käteen, mutta luultavasti siksi, että siinä pysyy mittasuhteet paremmin hallussa. Jos on isompi pinta niin viivat alkaa pidentyä mitä useampia niitä on ja lopulta ei muista mitä on kirjoittamassa.

  2. Kämmenen tuntoaistimuksen hyväksikäyttö jäi kaivertamaan. Kuvittelen muistavani (kokeilemattomaksi jääneen) mind hackin, jossa testin kohde koulittiin assosioimaan sormen liike tuntoaistimukseen. Testin tekijä sivelee ensin ajan t symboleita kohteen kämmeneen pöydän päällä; sitten kohde siirtää käden pöydän alle, tekijä sivelee samoja kuvioita pöydän pinnalla, ja kohde kokee yhä tuntoaistimuksen. Voisiko tuosta jatkokehittää lisää tyhjää spekulaatiota?
    Yritän tarkistaa lähteen; pikainen kuukkelointi ei tuottanut tulosta.

  3. Ei ole eka kerta kun tämä blogi yltää hiuksianostattavan mielenkiintoisiin ulottuvuuksiin, mutta huh, on ainakin aika hyvä kerta tämä! Jatkakaa vaan, mä haen lisää hiuslakkaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s