Tools of trade

CIMG2241.jpgVaikea uskoa, mutta olen edelleen olemassa vaikken blogata jaksa. Isänmaallisuuden tms. puuskassa varattu uber-pitkä Suomenmatka lähenee kauheaa tahtia, ja sitä ennen pitäis olla kasassa jos ei stoori niin ainakin punaisen langan pää, josta voisi jaaritella abstraktin verran, jonka voisi lähettää Soc. Neurosci:n syksyn kokoukseen.

Elikkäs siis koetta on tässä tehty. Viime viikkojen aikana oon aloittanut jo ties kuinka monta uutta koesarjaa, tehnyt huolella pilotteja ja haravoinut parametrejä, mutta aina vaan tulee sitä samaa tulosta – ei merkittävää eroa, ei merkittävää vaikutusta. Täysin pätevää dataa ja tuloksiahan ne on, mutta kun eteenpäin ei päästä ilman sitä Stooria, niin eipä ole kovastipaljon iloa mulle siitä että tiedän että luultavasti mossyfiberien presynaptiset lyhyen aikajänteen muovautuvuusjutut on samanlaisia riippumatta postsynaptisen solun välittäjäaineista. Vaan jos olis löytynyt eroa, niin jopa ois ollut hienoa taas se. 

Ja kun en nyt kauheasti pääse katsomaan miltä ulkopuolinen maailma näyttää, meinasin kuvata tässä vaikka sarjaksi pääasialliset työkaluni, ei niinkään että kuvittelisin että kauhiasti kaikkia kiinnostaa että millaisella laitteella se sitä tiedettään tekee (kun löytyy noiden masiinoiden kuvat valmistajien sivuiltaki) mut ehkä musta on hauska vuosikymmenen päästä ihmetellä vanhanaikaista teknologiaa. Harmittaa jo kun en oo ottanut ekasta set-up:istani koskaan kuvia Arkadiankadulla.

Tuossa ekassa kuvassa on siis pulleri elikkäs electrode puller; tuohon vasemmalle laitetaan kapillaarilasiputki kiinni, ja sitten sillai lämmitellään sitä ja vedellään kahdessa vaiheessa niin että saadaan aikaiseksi halutunlainen kapeus ja vastus. Periaatteessa ainakin; toi mun yksilöni on ruvennut kehittämään kovasti omaa mielipidettään siitä, millaisia trodeja mä milloinkin tarvitsen, ja usein tuleekin valittua kohdesolu sen mukaan millaisen trodin laite mulle sylkee. Valmistaja on japanilainen Narishige, jonka laitteilla kiskotuilla trodeilla tehdään varmaan puolet maailman elektrofysiologiasta. (Se toinen puoli sitten Sutterin vaakavetolaitteella vedetyillä.)

CIMG2242.jpgMinähän olen tunnetusti paranoidi trodieni suhteen; sen lisäksi, että polttelen niiden päät ja pinnat käsin, ja sonikoin niitä Etaxissa pari tuntia ja kuivatan ultrapölyttömässä tilassa, en halua edes pienenpieniä mikrokuplia sinne kärkeen. Enkä tietysti mitään muutakaan mikrokokoista (eli suodatan täyttöliemet kahteen kertaan). Tämän estämiseksi olen ottanut tavaksi täyttää trodit kärjestä alkaen ensteks ja vasta sitten perästä, vaikka oliskin kumpikin liemi samanlaista (eikä esimerkiksi gramisidiiniä tulossa perästäpäin). Sitä varten on rakennettu kuvassa oleva fantastisen huipputeknologinen trodinkärjentäyttölaitteisto, joka istuu jääboksissa. Letku menee trodin perästä ruiskuun, jolla saan sopivasti alipainetta trodiin niin että saan kärkeen jonku puol milliä täyttöliuosta – riittävästi, ettei IKINÄ tartte kiroilla sitä kun siellä on se järjettömän pieni kupla jota ravistellessa kuitenkin rikkoo paitsi hermonsa niin sen trodinkin.

No joo. Meinasin ottaa kuvan kolvistakin, mutta onneksi tänään selvisin kolvaamatta. Inhoon kolvauspäiviä; ei siksi, että kolvaaminen ois jotenki ikävää (on se ny vähemmän ikävää kuin moni muu juttu, vaikka valusangon tyhjentäminen) vaan päivät, jolloin joutuu kolvaamaan yleensä tarkoittaa sitä, et joku on mennyt kriittisesti rikki Just Silloin Kun Olis Solu eikä koskaan ole silloin aikaa kolvata kunnolla. Tänään käytin vain saksia ja kiertelin piuhansisuksia yhteen kun päätin spontaanisti pistää maadoitukset uusiksi; tulos oli ehkä alkuperäistä parempi, ja jos tää tosiaankin pitää paikkansa, niin voin tehdä nätit kolvaukset myöhemmin kun on aikaa. As if.

Eilen oli tosiaan kyllä vapaapäivä, ja käytiin katsomassa Uenossa pandaa (josko se aivastaisi) ja Joy&Krabsyn uutta kämppää (eivät aivastelleet). Saas nähdä, saako tää mun pandavideoni kans puol miljoonaa viewiä?

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s