SL kasvaa – edelleenkin

amsterdam_001.jpgViime yönä sitten kilahti se viides miljoonas rekisteröitynyt käyttäjä Secondlife:en; päivittäin uusia avataareja luodaan yli 30 000 ja rahaa kuluu lindendollareina puolentoista miljoonan jenkkitaalan edestä. Ei ihme, että niitä uusia virtuaalimaailmoja luodaan kuin nettiyrityksiä pahimman kuplakauden aikaan (viimeisimpien uutisten joukossa luin NASAn isorahaisista suunnitelmista); mutta vaikka "SL killer" onkin ollut viime viikkojen buzzword asiaa käsittelevillä palstoilla, SL:n "kilpailijat" pysyvät toistaiseksi tiukasti lainausmerkkien sisällä. 

Jotkut niistä toki voivat olla SLn vaihtoehtoja, jos pitää virtuaalimaailmansa tärkeimpinä funktioina chattailuympäristön helppoutta ja pelielämyksiä, mutta aika reippaasti pitää niidenkin kasvaa jotta pääsisivät edes samaan suuruusluokkaan Linden Labin tuotoksen kanssa (kuudes miljoonas käyttäjä rekisteröityy laskelmien mukaan 24. huhtikuuta). Ittelleni tuottaa edelleen vaikeuksia ymmärtää miksi kukaan enää nykyisinä youtubien, flickrien, blogien ja twitterien aikana haluaisi käyttää ympäristöä, jossa kaikki on valmiiksi ylhäältä annettu – oli sitten se Playstation3:n "Home":ssa pelaamasi videopeli sitten kuinka hieno hyvänsä. LSL-skriptauskieli (jolla rakennetaan härpäkkeitä SL:ssa) on tunnetusti kludgejen kuningas ja puutteellinen, mutta jotenki ovat silti sillä väsänneet ihmiset vaikkapa sen twitteröintilaitteen.

amsterdam_002.jpgEksponentiaalisessa kasvussa jalkoihin saattaa jäädä "old skool" -secondlaiffaajien kasti. Minäkin olen vanhaa kaartia jolla oletettavasti on kokemusta ja näkemystä jos vaikka mistä; jos ja kun nyt SL puhe-integroituu, parin kuukauden jälkeen ne, jotka ylipäätään muistavat tekstipohjaisen maailman (puhumattakaan niistä, jotka muutosta puhepohjaan aktiivisesti vastustivat) ovat pienenä vähemmistönä.

Gwyneth Llewelyn kirjoitti äskettäin mainion tekstin aihetta käsitellen; juttu on pitkä mutta kannattaa lukea. Ja vaikken varsinaisesti puhesysteemiä vastustakaan, uskon kyllä että SL tulee muuttumaan perusteellisesti ja peruuttamattomasti kun siirrytään mukavasta, turvallisesta ja monikaistaisesta tekstikommunikaatiosta kahdenkeskisiin keskusteluihin – ajatelkaa nyt miten irccikin muuttuisi jos siellä voisi yhtäkkiä kirjoittamisen sijaan puhua ääneen? Itse en ollut edes tullut ajatelleeksi, että vaikka ihminen kirjoittaakin monta kertaa hitaammin kuin puhuu, niin kuitenkin lukutaitoisena pystyy lukemaan paljon, paljon nopeammin kuin kuuntelemaan.

Jälleen kerran, saas nährä.

Kuvissa muuten olen käymässä SL:n Amsterdamissa; alemmassa kuvassa kokeilin miltä maailma näyttää wireframe-moodissa. Amsterdam myytiin eilen eBayssa – hintaan 50 000 jenkkitaalaa.  

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s