Silmäuutisia

CIMG2260.jpg

Siistiä. Porot vaihtaa paitsi karvansa myös silmänsä vuodenaikojen mukaan, kertoo National Geographic. Nature sen sijaan kertoo uudesta mutanttihiirestä, jonka näköä on kohennettu lisäämällä sille ihmisen näköpigmenttigeenejä. Nämä molemmat jutut viittaa siihen, että aivot osaa ymmärtää helposti vaikka minkälaista visuaalista signaalia ja oppia käyttämään uusia informaatiokanavia – elikkäs, näyttää hyvältä ajatellen kaikenlaisia enhanced reality-systeemejä.

Toinen Naturen eläinuutinen kertoo, että koirat vispaa häntäänsä eri suuntaan riippuen vispaustilanteen fiiliksistä – oikealle kun vastassa on jotain kivaa, niinkuin vaikka ikuisuuden (5 min) poissa ollut emäntä, mutta vasemmalle jos edessä on vaikka ahdistavan iso ja mahdollisesti vaarallinen toinen koira. Jos kukaan ei ole katsomassa, koiran häntä heiluu vasemmalle. Mitä tästä opimme? Koirienkin aivopuoliskoissa on eroja, samaan tapaan kuin ihmisillä.

Scientific Americanin uusimmassa numerossa kerrotaan puolestaan, miltä maailma näyttää silmän verkkokalvon mielestä – siis, kuten jo tiedämme, näköhermoon menee raa’an signaalin sijasta pitkälti prosessoitua informaatiota; nyt sitten ovat nykertäneet videon muotoon hahmotelman siitä, millaista se informaatio on ennenkuin aivot siitä kasaavat oikean FullHD 1080i-version. SciAm on valitettavasti maksullinen, mutta niiden SciAm Observations-blogi kertoo asiasta myös.

Liittyneekö tämä eläimiin vai nou… no, joka tapauksessa, ID-kiistojen perässä nousee ainakin Briteissä kohu siitä, saako epätieteellisiä tai vaihtoehtotieteellisiä juttuja opettaa yliopistossa tieteenä.  Ilmeisesti joissakin yliopistoissa on mahdollista suorittaa B.Sc. – tutkinto, pääaineena homeopatia… tässä mennään taas niihin kysymyksiin, että mikä on tiedettä. Nature Newsblogin kommenttipalsta floodaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s