Few cowboys would be popular if deprived of their horses

CIMG2685.jpg… näin puhuttiin Naturessa vuonna 1957. Oli siihen joku kontekstikin, mutta otsikko on varmasti hauskempi jos jätän sen kertomatta.

Nykypäivän News@Nature taas valistaa teitä kaikkia seikkailijoita, miten selvitä jos epähuomiossa tulee ajaneeksi itsensä mustaan aukkoon. Tai no, miten siellä elonsa pituuden voi maksimoida.

Migreeni-ihmisenä mua miellyttää lukea, että pitkäaikainen migreeninsairastus voi suojella naisia muistin heikentymiseltä vanhenemisen aikana. Syytä ei tiedetä, mutta mahdollista on, että se jatkuva ääkkeiden popsiminen tai sitten elintavoistaan huolehtiminen voivat sivuvaikutuksena tehdä tällaista. Miehiä ei tutkittu; mutta, sen sijaan tässä tutkimuksessa tutkittiin pelkästään miehiä, ja havaittiin migreenin kanssa esiintyvän kohonnutta sydän- ja verisuonisairauksien riskiä. Jälleen kerran, syy ei ole selvillä.

Valitettavasti totuuteen ei päästä yksittäisiä artikkeleita lukemalla: hiirikokeissa havaittiin “migreenin” (keinotekoisesti aiheutettu tila, joka ehkä vastaa osittain sitä mitä migreenin aikana ihmisaivossa ehkä tapahtuu eli “spreading depression”) aikaansaavan aivovaurioita, aivan kuin pienet verisuonitukokset.  Migreeniteinit taas ovat ikätovereitaan suuremmassa itsemurhavaarassa.

Vaihteeksi hyviä (tai huonoja) uutisia. Ilmeisesti on nyt tutkittu että ei tartte olla fiksu voidakseen rikastua. Toisaalta, fiksuilla (mitattu siis IQ-arvolla jota kovasti aina kritisoin älykkyyden mittaajana) (erityisesti siksi, että mä en pärjää yhtään niissä, en ole varma että pääsenkö edes sataan) on usein itse asiassa vakavia finanssiongelmia. En ole vielä löytänyt sitä tutkimusta, jossa selvitettäisiin että onko niin että tyhmillä on onnellisempaa.

Se on sen sijaan selvitetty, että päivittäinen itsensä punnitseminen ei tee naisia masentuneiksi. Ainakaan jos ei ole varsinaista ongelmaa sen mittaustuloksen kanssa. Sen lisäksi, päivittäin itsensä punnaavat naiset olivat keskimäärin hoikempia kuin ne, jotka punnasivat vain kerran kuussa tms. Again, miehistä ei puhuttu.

070518_192824.jpg Tyypit jotka kehittää keinoneniä (ei siis nenäilmplantteja, vaan laitteita joilla voidaan automaagisesti havaita onko ruokatuotantolinjalla jotain mätää) havaitsi, että niiden toimintaa voidaan suuresti parantaa lisäämällä niihin räkää. Keinotekoista sellaista siis.  

— 

Tässä kuussa pistaasit on hyviä kolesterolitasolle ja stressinsiedolle.  

Piihpuuh. Voisi tähän väliin raportoida kaksi merkittävää merkkipaalua tässä japanielämässä: pystyn nykyään vaivatta erottamaan toisistaan sairaalan ja kampaamon (byouin vs. biyouin), ja on vihdoinkin paikallistettu se kuuluisa Kippis-suomikahvila. Mainostavat Finrando Dinaa:ta. Saiskohan joskus aikaiseksi käydä siellä niin että sais raportoitua siitäkin. 

lisäys: tyypit on tehneet viritelmän, jolla voi punnita soluja!  Esimerkiksi yksi E.coli-bakteeri painaa 110 plusmiinus 30 femtogrammaa (femto = 10 potenssiin -15). Mutta: masentuuko E.coli jos niitä päivittäin punnitsee? (alkuperäinen Nature-juttu tässä.)

 

One thought on “Few cowboys would be popular if deprived of their horses

  1. Ha! Vuosikausia triptaaneja (ja sitä ennen vaarallisia määriä tulehduskipulääkkeitä turhaan) popsineena voin nyt siis varautua siihen, että vaikka kaikki muu voi mummulla heittää, niin ainakin muisti pelaa. Lohdullista. Tavallaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s