Viikon RSS-purku
deaidaru falls, izu

Originally uploaded by marylkayoe

Viikon terveysruoka: rosmariinikana. Tai rosmariinilammas. On nimittäin havaittu, että rosmariinin ainesosa karnosiini (? carnosic acid) suojaa aivoja vapailta radikaaleilta ja siten aivohalvauksilta ja hapertumiselta. On hyvä että tämä selvisi, sillä eurooppalainen luonnonlääketiede on määrännyt rosmariinia hermoston hoitoon jo keskiajalta.
Edellisviikkojen kestosuosikki curry on päässyt etenemään lähestulkoon lääkeasteelle: japanilaiset tutkijat on kehittäneet curry-analogeja jotka toimii paljon intialaista ruokaa tehokkaammin (mutta mä preferoin jatkossakin lähiöintialaista nappien sijaan.)

Avaruusajalla yleisessä käytössä ollut “tractor beam” on myös vihdoin saatu aikaan laboratorio-oloissa – tosin ei vielä päästä siirtelemään kokonaisia asteroideja. MIT:ssa harjoittelevat asettelemalla soluja mikrosiruille.

Vieläkö tarvitaan lisää kannustimia autoilun vähentämiseen? Los Angelesissa tutkivat, että jopa puolet siitä määrästä saasteita mille ihminen eläissään altistuu tulee autossa istumisen aikana. “If you have otherwise healthy habits and don’t smoke, driving to work is probably the most unhealthy part of your day” – ja tämä ei tarkoita, että pitäisi aloittaa tupakointi jotta autoilun epäterveellisyys ei olisi niin suurta.

Robotiikantutkija rakensi robotin jonka tehtävänä on lyödä tutkijaa kasvoihin (meilläpäin tätä kutsutaan “todellisuudeksi”); maailman ensimmäinen viittomakielellä kommunikoinut simpanssi Washoe kuoli n. 40 vuoden iässä; suklaan alkuperä selviää (sitä on syöty jo 3000 vuotta ja keksittiin vahingossa kesken oluenpanon); ja 12 banaanikärpäslajin geenit sekvensoitiin.

Ja lopuksi: PLoS kiinnittää huomiota siihen epäkohtaan, että käytännössä ainoat Oikeat julkaisupisteet saa tieteessä siitä, jos nimi on authorilistassa ekana tai vikana. Parannusehdotuksen malli on otettu elokuvateollisuudesta.

Labran siperialainen tyttö kertoi, että hummerin voi saada nurin seuraavasti: kaasutetaan peruutusvaihteella, käännetään rattia tiukasti ja tempaistaan jarru pohjaan.

2 thoughts on “Viikon RSS-purku

  1. Karnosiini on todellinen ihmeaine (ainakin jos on uskomista tohtori Tolosen juttuihin, ja miksipäs emme uskoisi). Jos kiinnostaa, pääset aukeavalta kotisivultani karnosiinin maailmaan (klikkaamalla
    karnosiini).

  2. Julkaisupisteistä: Naturessa authoreiden kontribuutiot voi eritellä vaikka kuinka tarkasti, mutta tämäkään tieto ei välttämättä välity niille jotka päättävät vaikka tutkimusrahoituksesta. Muista aloista en tiedä, mutta fysiikassa julkaisupisteitä siitä että nimi on viimeisenä saa yleensä vain professorit, muiden viimeiseksi sijoittuneiden pisteet ovat lähellä nollaa (jos ei sitten negatiiviset koska on “tehnyt vain hanttihommia”).

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s