(T)yövoitto
tulos

Originally uploaded by marylkayoe

Niinkuin jollain foorumilla kitisin, oli hiukan tuollainen tieteellinen ongelma edessä.
Artikkeleni kirjoitus on ollut loppusuoralla jo jonkin aikaa, tulos-osio tuli raapustettua kasaan lähes kertaistumalta, kuvista pitää säätää enää viivojen paksuuksia ja fontteja. Diskurssi ei vaan syntynyt, ei niin millään.
Tai syntyihän sitä, sillä tuskaisella “kirjoita nyt lause tästä aiheesta”-tyylillä. Koko aika oli jotenkin hankala olo koko homman kanssa, sellainen, että ei oikeen uskaltanut vetää mitään johtopäätöksiä datansa pohjalta. Ja jos ei johtopäätöksiä vedetä, niin vielä hankalampi on maalailla niitä asiaankuuluvia satuja siitä, miksi juuri TÄMÄ tutkimus on niin tärkeä ja pelastaa ihmisiä ja valaisee tieteenmaiseman ja ansaitsee tulla julkaisuksi.
Aivan erityisesti en kyennyt kirjoittamaan intro-osaa. Tökki pahasti. Pomon lähtiessä työmatkoille nielin ylpeyteni ja menin kysymään että avittaisko se vähän. Lupas vähän auttaa sen intron kans, mut diskurssin saisin kyl väkrää itte.

Kun pomo on poissa, niin kehtaa jotenkin rauhallisemmin viettää aikaa toisenkin kahvikupin kanssa kahvilassa artikkeleita lukien. Ajattelin, että jos nyt tähän diskurssiin ainakin ettis ne asiaankuuluvat viitteet. Yleensä kyseinen tehtävä on suhtkoht helppoa, tarvitaan vain pieni määrä PubMed-fu:ta niin eiköhän sieltä löydy. Paitsi että tällä kertaa ei löytynyt.

Aivan erityisesti ei löytynyt oikein mitään tukemaan juttuni lähestulkoon pääasiallista loppupäätelmääni – että jutut on hitaita siksi että ne on kaukana. Päinvastoin, alkoi näyttää siltä, että juttujen hitautta EI voi selittää kaukaisuudella, ei ainakaan niin hitaiden kun mitä mulla datassa oli. Ja selitysmalli B:n (jutut on hitaita koska ne on rakennettu hitaista palikoista) olin huolellisesti (mutta harmissani) sulkenut pois palikka-selektiivisillä kemikaalikokeilla. Keskiarvot plusmiinus virheet oli kauniisti kaikki rivissä, ei eroa juttujen ja toistenjuttujen välillä.

Kolme päivää kului, luin tiettyä .info-sivua ja hesarin yleisökeskustelua, tagailin flickr-kuvia. Lopulta ei voinut enää väistellä velvollisuutta; olin kuitenkin kaikissa postereissani ja esitelmissäni aina painottanut sitä, että nätinkin keskiarvorivistön taakse voi piiloutua vaikka mitä. Joten vaikka kuin tuskallista oli, avasin jo My Recent Documents -listasta poistununeet data-analyysitiedostot ja vietin monta päivää aamusta iltaan klikkaillen datapisteitä. Ei mitään automatisointia, joka ei osaa erottaa nättiä eksponentiaalilaskua jostain spillover-bumpista. Laskin ne ihan *tun kaikki käsin ja asettelin fitting-käyriä tuhansia tuhansia kertoja. Kuuntelin samalla monta NYAS:n podcastia.

Tiistaina luulin jo että homma on pulkassa. Käärin käyrät koosteiksi, akkumulaatioiksi, histogrammeiksi. Venyttelen puutuneita käsiäni, haen lisää kahvia, käyn makaamassa sohvalla selkää lepuuttamassa. Vaan ei, tulokset ovat silviisiin mielenkiintoisia että pitää tehdä lisää. Useammasta eri konsentraatioluokasta, ja vielä sillä kolmannella kontrolliaineella. Ja miten voi olla että 5000 ei riitä ännäksi?

Tänään meinasin jo luovuttaa. Ajattelin että jospa menisin kotiin vähän aikaisemmin. Ei kuitenkaan puuttunut enää paljoa, ja kun vielä hain suklaakeksin kahvilasta ja avasin piirto-ohjelman – yhtäkkiä alkoi näyttää siltä, että palaset sopiikin paikoilleen. Alkuperäinen päätelmä siitä, että ne jutut tulee kaukaa, pitääkin paikkansa – mutta se hitaus tulee sittenkin palikoista. Hätäisesti kasaan vielä pari koostehistogrammia ja printtaan ne – ja kirjaimellisesti sillä hetkellä pomo saapuu työmatkoiltaan, pelottavan hyväntuulisena kysyy että onkos täällä saatu mitään aikaan?

Tyynesti mutta ytimekkäästi kerron pomon jetlägittävälle aivolle että tilanne on se, että tulkintaa on muutettava, syinä A ja B ja C. Pomo ostaa jutun saman tien, onnekseni ei rupea pohtimaan että mitenkäs paljon tämä vaatii lisätöitä.

Ranteeni äänestävät nyt että menen kotiin ja mietin lisää huomenna.

Muistakaa, lapset: keskiarvo plusmiinus jotain ja niiden suuretkaan tilastolliset merkittävyydet ei oo koko totuus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s