Munakuu
CIMG1331

Originally uploaded by marylkayoe

Työpöydälleni ilmestynyt RIKENin tiedotelehti kertoo, että huhtikuu oli muinaisessa japanilaisessa kalenterissa nimeltään “uzuki”, munakuu. Sopii tähän pääsiäisentienoille toki, samoin kuin kaikki noi japanilaiset jänikset joista kirjoitin joskus taannoin (harmillisesti kuvat on kadonneet n:ssä blogisiirtymässä johonkin).

Parasta tänään: Project Open Planet. Työkoneessani ei oo webbikameraa, muuten postaisin jo 30-s videota jossa kertoisin miksi minut pitää lähettää Marsiin. (Huolellisin aiheeseen liittyvä sivusto jonka oon tänään löytänyt. Yoe ❤ Google)

Aprillipäivän kunniaksi päätin rikkoa lupaustani kirjoittaa pelkästään positiivisia juttuja.

Sarjassamme “kiukuttaa”: MS Word. Ei liene uutta kenellekään, mutta tänään ei itse asiassa mua kiukuta se softa sinänsä (kyllähän sillä pystyy tekstiä kirjoittamaan siinä missä Notepadillakin) vaan sen käyttökulttuuri. Siis se, että sitä käytetään 😉 ja erityisesti sen käyttäminen kollaboratiivisessa työskentelyssä. Sen TYHMÄ käyttäminen.

Vi-Haan (Maiko Haaaan?) kun tiedeprojekti on siinä vaiheessa, että pitää kirjoittaa artikkeli, ja sitten on joku tiedosto missä on kaziljoona formatointia, ja sit se teksti, ja aina kun yksi ihminen työskentelee tekstin kanssa sen pitää ensin käydä jokaisen kollaboraattorin luona sanomassa että mä editoin sitä nyt, elkää koskeko (vaikka serveriversioon ei pääsekään käsiksi kuin yksi kerrallaan, ihmisillä on lokaalikopioita jne)… ja sen aikaa sit kun henkilö X kirjoittaa (tai pitää filettä auki) muut pyörittelevät peukaloitaan.

Vielä rasittavampia on ne Wordin “kollaborointityökalut” tai “track changes”, jotka vielä yhteenliitettynä oikeinkirjoitustarkistuksen kanssa tekee dokumentin läpikäymisestä tuskaa. Accept insertion? klik. Accept deletion? klik. Accept format change? klik. Hyväksytkö tämän pilkunpoiston? Korvauksen pisteellä?

Ja sitten se että hakemistot täyttyy tiedostoista joiden nimi on “artikkeli_mar23_TKedited_mar 24_MUcorrections_final_added_mar28_WAsuggestions_refs”….

Jos mä ikinä perustan labraa, siihen ei hankita yhtään ainutta MSOffice-pakettia. KAIKKI tekstityöskentely tapahtuu GoogleDocs:illa tai vastaavalla. Duunareille ostan vaan Wyse-terminaaleja eikä mitään workstationeita.

2 thoughts on “Munakuu

  1. Tuntuu välillä siltä, että firmojen ainoa motiivi päivittää uuteen Officeen on vanhojen tuen lakkaaminen, ei niinkään se, että uusilla saavutettaisiin suurempi tuottavuus tai jotakin (eli käyttöönotetaan pelkkä Office-suite muttei esim. Sharepointtia).
    Itse asiassa henkilötunnin tuottavuus ei ole toimistoissa noussut siitä, mihin se hyppäsi kun jokainen sai pc:n ja tekstinkäsittelyohjelman – ei, vaikka prossutehoa vaaditaan 10 tai 100 kertaa enemmän. Taloustieteessä tällaisesta pysähtyneisyydestä käytettäisiin varmaan termiä stagflaatio, ja se ei ole positiivinen termi lainkaan.
    Ehkä mainitsemasi kaltainen patoutunut turhautuneisuus yhä suurempien ryhmien kollaboraationa tuottamien dokkarien luomisessa aiheuttaa jossakin vaiheessa riittävästi muutospainetta, jotta johto päättää ottaa toimistotyöskentelymenetelmät uuteen syyniin.
    Jopa kehno kollaboraatioväline on parempi kuin verkkolevy ja ne tuhannesti kirotut paikalliset kopiot.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s