Perspektiivi
gone

Originally uploaded by marylkayoe

Lounastauolla katseltiin maiseman valkoiseen peittävää terälehtien sadetta ikkunoiden takana ja puhuttiin koulusta – labramme maskotti, Riko-chan, aloittaa koulunkäynnin tulevalla viikolla ja edellisellä viikolla oli ollut valmistujaisseremoniat lastentarhassa.

Kuulemma tulevalla luokalla tulee olemaan 45 oppilasta.

45 6-7 -vuotiasta samassa tilassa, yhden opettajan valvonnassa. Kuulostaa kaoottiselta.

Keskusteluun liittyi uusin kolleegamme, arviolta kolmekymppinen nepalilainen tyttö S. Hän kertoi ettei ollut helppoa heilläkään, vaikka luokkakoko oli vähän pienempi – kotikylässään kun ei varsinaisesti ollut tapana kovasti käydä kouluja. S oli kuitenkin aina kiinnostunut koulunkäynnistä ja opiskeli huolella, ja koulun päättyessä korjasi kotiin koulun parhaat loppuarvosanat – ensimmäisenä tyttönä joka oli koskaan saanut huippunumeroita ko. koulussa.

Vanhempiensa tukemana S päätti jatkaa koulua yläasteella ja lukiossa, vaikka pitikin matkustaa isompaan kaupunkiin asumaan sitä varten. Matkaa kotikylästä oli kahden päivän edestä; ensimmäisenä päivänä piti haikata vuoristopolkuja kymmenen tuntia, seuraavana päivänä pääsi jo bussillakin. Lukionkin S. päätti puhtain kymppiarvosanoin – jälleen ensimmäisenä naispuolisena moista saavutti hän – ja sai stipendin, jonka avulla pääsi yliopistoon Kathmanduun. Molekyylibiologia kiinnosti ja S selvitti kurssit, valmistui (yllättäen, pelkin kiitettävin) ja pääsi gradschooliinkin.

Ja nykyään S on laboratoriossamme hierarkian alimmalla askelmalla, se henkilö joka genotyyppaa hiiret ja ruokkii bakteeriviljelmät. Ilmeisesti näyttää hän ihan hyvin viihtyvän ja sillai, ei siinä mitään – mutta tekee hyvää tällasielle vinkujalle kuin minä olen välillä katsoa vähän eri kuvakulmasta elämää, jossa kaikki on kannettu eteen kuin manulle illallinen.

Sitäpaitsi – jo kuusi vuotta sitten S:n kotikylään rakennettiin tie, jota pystyy maasturilla ajamaan.  

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s