Identiteetti

Joskus aikaisemmin jo ihmettelin, että olenko liikaa japanilaistunut kun löytäessäni kadulta 10000 yenin setelin (n. 60 eur) vien sen läheiseen kauppaan siltä varalta että joku sieltä poistunut asiakas olisi pudottanut sen.

Nyt dilemma on seuraava: olenko liian japanilaistunut, koska a) hiostavana päivänä totean että haluan ostaa itselleni sellaisen sievän hikipyyhkeen, vai b) koska jätän sen ostamatta koska kaupassa ei ollut tarpeeksi söpöä hikipyyhettä?

Jotain suomalaisuutta on vielä jäljellä. Sukellusviikonloppuna ameriikkalainen purodaibaa kertoo jutelleensa ruotsalaisen tuttavansa kanssa skandinaavien / pohjoismaalaisten luonteesta. Norjalaiset on laiskoja ja haisee kalalta, tanskalaiset ei oo skandinaavei ollenkaan vaan kaappisaksalaisia, islantilaiset – no niitä ei edes ole merkittävästi.

“Then I asked him about the Finns. This guy, he went totally serious, and said: They’re the toughest people on this planet.”

Kyllä lämmitti. Ja pidin sit suuni kiinni enkä valittanut palelemisesta, kun tyypit oli pohtinut että Suomessa on varmaan laki joka kieltää ihmisiä valittamasta kylmyydestä.

Jonain päivänä muuten mun pitää kirjoittaa pidemmälti siitä, miltä suomalainen musiikki (ja erityisesti niiden sanoitus) kuulostaa ulkomaalaisista – mutta näin sneak previewinä, kertoessani Inarinjärvi-laulusta sain kokonaisen porukan tipahtelemaan tuoleiltaan nauraen katketakseen.

Junissa Japanin Ministry of Agriculture, Forestry, Fisheries and Whatnot mainostaa “Have a Rice Day”-kampanjalla, että syökää japanilaiset enemmän riisiä. Kuvissa esimerkkihenkilöt nukahtelevat juniin kun eivät ole syöneet tarpeeksi riisiä aamiaisella. Japanilaisten kuidunsaanti on myös romahtanut viime vuosina.

Ruokalassa on kesän alusta alkaen näkynyt “Pork Free” – tägejä ruoka-annosten vieressä. En nyt jaksa kitistä siitä, että olispa kiva jos olis “Seafood Free”, mutta tänään huvitti kun huomasin että kyseinen lappu löytyy myös korista, josta saa keitettyjä kananmunia.

Jossain päin Yokohamaa on säädetty laki, että jos ihminen ei lajittele roskiaan asiallisesti, seuraa 2000 yenin (n. 13 eur) sakko per väärinlajiteltu roskapussi.

Taas näitä. Joku lähestyy mua YouTuben kautta, viitaten sukellusvideoihini, ja kysyy että kun hän olis menossa tonne samalle saarelle ja haluais kans sukeltamaan, niin että mihin suosittelisin menemään että saisin laitteet? BTW en ole koskaan ennen sukeltanut. Tuntuu vähän tylyltä vastata että ymmärrätkö että ihmisiä on kuollut vähempäänkin itsesuojeluvaiston puutteeseen.

Tässä kuitenkin viime viikonlopun video; bloginlukijoita tämä varmaan kiinnostaa vielä vähemmän kuin edelliset, kun ei kuvassa ole yhtään suomalaista eikä edes varsinaisesti merielukoita. Saari on kuitenkin sen Ringu-saari, niin että ehkä sen sillä mielel kattoo.

3 thoughts on “Identiteetti

 1. “kertoessani Inarinjärvi-laulusta sain kokonaisen porukan tipahtelemaan tuoleiltaan nauraen katketakseen.”
  Siis se Rautavaaran laulu? Sehän ON ratkiriemukas! (Vaikka tuskinpa se alunperin oli tarkoitettu huvittavaksi) Mutta minua nyt naurattavat tuollaiset Elämän valttikortit ja ne suomalaiset lastenlaulut joissa ihastutaan, tullaan sokeiksi ja lopulta ihastuksen kohde jättää ja jäädään yksin vaeltamaan. Sitten vielä ihmetellään kansamme melankolisuutta…

 2. Kyllä mun mielestä on ihan asiallista huomauttaa kyselijälle, että sukellus ei ole pelkästään mitään turvallista turistikivaa. Parempi vaikka kuulostaa vähän penseältä kuin jättää sanomatta. Suosittele vaikka käymään edes joku peruskurssi ensin? (Mun henk.koht. neuroosi aiheesta liittyy siihen, kun ollessani 18 samanikäinen ystäväni veljineen kuoli kaivossukellusreissulla ja nämä olivat sentään molemmat melko kokeneita sukellusharrastajia siinä vaiheessa).

 3. Johannes: jepjep. Koko potinhan kuitenkin kaataa joululaulu, jossa sanotaan että parempi ois iloita nyt kun kuitenki kohta kuollaan.
  Ninni: Auh, ne oli sun tuttuja? 😦
  Joo sanoin sille toki että mites jos vaikka snorklaisit, ja vaikka onhan noita introsukelluksia niin mä en ainakaan niitä suosittelis, ainakaan maassa jossa et ymmärrä kieltä. Kyllähän jatkuvasti meressä on sukeltamssa vaikka kuinka paljon kokemattomia ja huonolla asenteella olevaa porukkaa ja ne yleensä kaikki selviää hengissä, mutta jos joku menee pieleen niin sit se voi mennä äkkiä aika pahasti pieleen.
  Sanotaan nyt kuitenkin, että ylivomainen valtaosa sukellusonnettomuuksista tapahtuu tilanteissa, joissa on ylitetty omat taidot, jätetty järki kotiin tai sitten on tullut sairaskohtaus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s