Miksei Noksun luurit myy Japaniassa?
myy – ei myy

Originally uploaded by marylkayoe

Naapurinpojilla – niillä sööteillä joita asuu vastapäisessä talossa ainakin kolme – on juhlat. Keittiössä kokataan, ja avoimista parvekkeen ovista meille asti kuuluu kun porukka pelaa karaokea ja laulaa Tsingiskaania saksaksi. Kolmatta kertaa.

This is so Japan.

Tuntuu vähän siltä että pitäisi jotain kirjoittaa siitä, miksi ehkä Nokian puhelimet ei oo menneet täällä kaupaksi. Hesarinkin yleisönosasto on ollut toinen toistaan asiantuntevampaa kommenttia täynnä aihetta, joten sinänsä ei se soppa enempää sotkemista kaipaa – mutta ehkä jotain kuvaa täkäläisistä kännymarkkinoista saa katsomalla tästä SoftBankin puhelinmallistoluettelon. (Noilla englanninkielisillä sivuilla ei muuten oo ihan kaikki mallit näkyvillä, eli vain n. 90 puhelinmallia.)

IMHO, kaksi suurinta syytä. Kuka niitä ostaisi, paitsi paikalliset länkkärit? Ensinnäkin Noksut on muotokieleltään ja mainosimagoidensa puolesta suunnattu paljon matkustaville bisnesmiehille jotka tykkää näyttää sen kuinka internationaaleja he ovatkaan. (Perinteisesti kansainvälisyys ei ole se imago jota varsinaisesti tavoiteltaisiin…) Joita on täällä aika pirun vähän verrattuna niihin oleellisempiin käyttäjäryhmiin – nuoriin, naisiin, trendikkäisiin kaupunkikolleihin jotka nukkuu junassa Chanelin valtavat aurinkolasit blueshatun lipan alla. Nokialaiset on ihan tyylikkäitä, mutta ne vaan ei oo ka-wa-ii. Ei millään. Vaikka niihin nykyään saa jo kännykoruja kiinni. Eikä heikkonäköiset vanhuksetkaan tykkää pikkuruisista napeista.
 
Toisekseen – vaikka kukaan ei ikinä käyttäisikään puhelimensa tuoksuominaisuuksia, ominaisuuksien määrällä on väliä. Puhelin on puhelin, mutta tuntuu vähän nololta mainostaa että on tässä näin hieno kolmen megapikselin kamera, kun muilla malleilla liikutaan jo kahdeksassa megapikselissä (CCD-kennolla). Värivaihtoehtoja 2? Come on. Lapsille tarkoitetuissa kännyissä on hätävilkut ja automaattihälysoitto
kun niistä kiskaisee varmistimen irti sekä palvelu, jonka avulla
vanhemmat voivat seurata jälkikasvunsa sijaintia. Ja vaikkei nyt ihan maailman turhmipia toimintoja tarvitse joka
puhelimeen laittaa, minäkään en ostaisi puhelinta jossa ei ole
FeliCa-sähkörahatoimintoa, ja vois siinä se OneSeg-digitelevisiokin
olla. (Kännykällä on voinut jo pitkään katsoa ilmaiseksi
digitvlähetyksiä.)

Harmittaa kuitenkin että menivät luovuttamaan. Tai ehkä ne vaan menee kotiin, lyö viisaat päänsä yhteen ja rupeavat tekemään SÖPÖJÄ puhelimia!

7 thoughts on “Miksei Noksun luurit myy Japaniassa?

 1. Ei ne vaan osaa; Nokialla oli aikoinaan jotain 70% Japanin markkinoista, mutta menettivät kaiken kun paikalliset oppivat luureja tekemään.
  Yksi pointti on tietysti siinä, että täällä on ollut aina operaattorivetoiset markkinat, eikä Nokia ole suostunut menemään peliin mukaan.

 2. Taisin lukea jostain että Nokia kokeilee vaihtoehtoisesti Japanin markkinoille operaattorina. Ehkä se lienee järkevämpää, kun kännyt ei mene kaupaksi.

 3. Kiinnostavia pointteja. Mun vaimo ois halunut qwerty-puhelimen ja nähdessään Nokia E71sen sanoi että “toihan on ihan selvä äijäluuri”. Eikä se kiinnostanut sen jälkeen lainkaan, vaikka ominaisuuksien puolesta oli juuri oikeanlainen.
  Täytyy myöntää että E71 sopii ihan hyvin sinisen puvun kanssa, muttei ehkä tytön käteen.
  Nokia voisi jo vihdoin tajuta, että _kaikki_ ostavat kännyköitä, eivät enää pelkät pisnesmiehet. Nokialla on ehkä jotenkin 90-lukuinen käsitys kännykkämarkkinoista, jolloin firmojen miehet tosiaan olivat juuri niitä jotka puhelimia ostivat.

 4. Tatu, totta puhut – mutta se operaattoritoiminta taitaa keskittyä ainoastaan tukemaan Nokian uber-high-end Vertu-puhelimia. (ja tervetuloa vaan tänne Japanin blogaaja-areenoille!:) Narasta löytyy varmasti monia kiinnostavia näkökulmia japanilaisuuteen. Odotamme innolla:)
  Misha: kyllä, E71 suorastaan huutaa korporaatioduunariutta 🙂
  /mek, mietin minäkin tuota, että voiko nokialainen puhelin olla oma itsensä jos siinä ei missään lue että “NOKIA” eikä se näytä nokialaiselta? Siis, kuinka paljon Nokian suosiosta on siinä brändissä itsessään, ja kun brändi piilotetaan ei laite enää myykään?

 5. Toi on niin totta – mun pitäis hankkia uusi luuri, kun entinen sanoi kesällä sopimuksen irti (olen käyttänyt vanhaa arkaaista malliani korvaavana tässä välissä) ja ei ne nykyiset mallit vaan kertakaikkiaan sytytä. Mä en edes tahdo omaani mitään kikkajippo-ominaisuuksia, muuta oishan se kiva, jos se ois edes jotenkin sympaattisen näköinen ja kätevä käsitellä. Nykyiset mallit tuntuu olevan tosi ankeita ja rumia kolhoja. Plääh. En ala.

 6. Kiitoksia tervetulotoivotuksista ja kiitos sinulle mainiosta blogista. Se on valaissut monta asiaa tuosta arjesta siellä kaukana idässä.
  Kännyköistä…
  Itsekkin olin hankkimassa qwerty-näppäimistön omaavaa kännyä. Tuo E71 on kyllä niin pataruma ettei toista. Päädyin lopulta HTC Touch Pro:hon, johon olen enemmän kuin tyytyväinen.

 7. Sanotaan ny vielä, että ei söpön vastakohta ole ruma, vaan … asiallinen, funktionaalinen, tehokas, tosissaan oleva.
  Mulla on nyt ollut SoftBankin Pantone-puhelin (taitaa olla Sharpin; sen ykkösfeaturena on että sen saa n. 20:ssa Pantone(r) värissä:) kohta pari vuotta. Jos sitä lähtisin vaihtamaan niin varmaankin koittaisin tuota Sharpin Aquos Fulltouchia. Siinä on telkkari, 5 megapikselin kamera kuvanvakaajalla, QR-koodilukija ja käyntikorttiskanneri, bluetooth, sanakirja (engl-japani), sähköraha (jolla voi ostaa vaikka lentoliput ja kävellä lentokentällä koneeseen; toimii myös luottokorttina jos haluaa), GPS ja valmis ohjelma joka löytää sulle tien kaupungilla, 3.8 tuuman touchscreen kaikilla gestureilla sun muilla ja sen saa punaisena. Ja toki on videopuhelut ja musiikkisoittimet.
  Nokia kyllä pärjää ihan hyvin ilman Japaninmarkkinoiden valloittamistakin. Käsittääkseni täällä kukaan ei noilla kännyköillä tee rahaa. Ja kun ei jäyheää perisuomalaista yritystä voi varmaan vaatia muokkautumaan söpöksi, lienee parempi että keskittyvät siihen mitä osaavat – tekemään toimivia työkaluja sinne missä niitä tarvitaan.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s