Ympäristönmuutos


awase harbor

Originally uploaded by marylkayoe

Kulttuurishokit sikseen – pitää tilittää tästä… ympäristöstä.

Ensijärkytys saariston pimeydestä Tokioon verrattuna voimistui kun koko ensimmäinen viikko oli pilvistä, tuulista ja kylmää. Hotellihuoneessa nukuin verkkarit ja huppari päällä, ja kenties jostain psykosomaattisista syistä palelin aivan jatkuvasti kolme ekaa päivää. Pitkät housut, villatakki ja keltainen (piristysvaikutusta toivoin!) kaulahuivi herätti huomiota instituutissa missä tosiaan kaikki notkui shortseissa. Viikonloppuna en päässyt edes sukeltamaan kun oli mecha-aalto.

Kylmyydessä ei tietenkään sinänsä ole mitään uutta – Tokiossa palelin jatkuvasti talven läpi.  Pimeys on eri juttu.

Fillariostoksille seuraksilähtenyt tekoälytutkija huomautti mulle kassalla että tarttet muuten myös lampun tuohon pyörään. Ajattelin että no jaa, mutta tokihan se on iltasella hyvä ja taitaa olla lain mukaan pakollinenkin, ostetaan ny joku vilkutin siihen. Hyvä että ostin, ja taidan mennä pian ostamaan isomman soihdun.  Aikaisemman kokemukseni mukaan valo tarvitaan siihen, että vastaantulijat näkevät mut kaukaa – mutta täällä yhtäkkiä ajoinkin niin pimeässä että ei nähnyt Yhtään Mitään kun oli vielä pilvinen taivaskin. Fiilis oli kuin yösukelluksella kun lamppu sammutetaan.  Autotellä vastaantulevan ajoneuvon valot häikäisee niin että pitää pysähtyä. Mutta kun pilvet väistyy – no, otan niitä tähtitaivaskuvia sitten myöhemmin.

Lokaationi tällä hetkellä on vielä melkoisen kaupunkimainen – LeoPalaceni sijaitsee Okinawa-shi:n Hiyagon-kaupunginosassa, parin minuutin pyörämatkan päässä maailman suurimmasta Tarjoustalosta nimeltä Shopper’s Awase. Ympäristöstä löytyy myös kaikenlaista muuta hyödyllistä, kuten FamilyMart jonka automaatti jopa suostuu palvelemaan mua ja mun hupsua Tokiolaista automaattikorttiani, useampiakin baareja  ja ravintoloita (joissa paikalliset, mua selkeästi nuoremmat länkkäritutkijanplantut ilmeisesti viettää kaiken töiltä ja sukeltamiselta liikenevän vapaa-ajan), kunnolla kivettyjä katuja ja sellasta. Roska-autot vierailee riittävän usein ja kännykkä toimii, vaikka LeoPalacen  nettiyhteys on lähinnä huvittava. Urbaanudesta huolimatta ei voi olla huomaamatta että ollaan jossain aivan muualla – vinkulintujen ja korppien sijaan puskista kuuluu selkeästi trooppisvaikutteisia linnunääniä, sokeriruokopelloilla sirkat on äänessä jo helmikuussa, ja asuntolan pihan banaanipuiden välillä lentelee ihan valehtelematta kanin kokoisia lepakkoja.

Käärmeistä pitää myös sanoa. Vielä en ole yhtään nähnyt enkä varsinaisesti aiokaan – Okinawan kotoperäinen myrkkykäärme habu on ihan aikuisten oikeasti vaarallinen – tai näin ainakin mua peloteltiin. Wikipedian mukaan myrkky ei kuitenkaan ole kovin tappavaa – tämä on hyvä, sillä vaikka toistaiseksi olin ajatellut että habuja tapaa lähinnä viinapulloon hukutettuna, viikonlopun fillariretki läheiseen puistoon (siis hei, tääl on erikseen vielä PUISTOJA ja VIHERALUEITA, kaiken tämän puuston ja vihreyden keskellä!) paljasti lukuisia habu-varoituskylttejä.

Argh. Nyt tänne ei varmasti tuu kukaan mun luokse vierailulle kun pelkäävät käärmeitäkin.  Okinawa on toki trooppinen paratiisisaari, mutta aivan helevetinmoisen matkan takana kaikille jotka eivät satu jo asumaan Tokiossa; kuulemma maantieteellinen läheisyys muihin kohteisiin Aasiassa (Singapore, esimerkiksi) ei varsinaisesti helpota accessia.  Okinawan päälentokentältä Nahasta ajaa autolla tunnin verran tänne saaren keskiosiin, ja jos nyt käy niin että vuokraan sen yhden talon johon mulla on varaa ja joka on kiva, niin vähintään puoli tuntia lisää tulee automatkaan.

Saavuin siis näille maille siinä uskossa, että helposti vuokraan kivan pienen tai keskikokoisen omakotitalon pienellä pihalla jostain fillarimatkan päästä duunipaikasta. Eipä ollutkaan tilanne niin hyvä; sen lisäksi, että nyt on pahin mahdollinen aika etsiä uutta kämppää (Japanissa Kaikki muuttaa maaliskuussa), tällä alueella on suhteellisen vähän yksittäistaloja vuokramarkkinoilla. Melko äkkiä kävi ilmi että vaikka kuukausivuokrat sadankin neliön taloista muutaman kilometrin säteellä työpaikalta oli melko edullisia, välittäjäfirmoilla on tapana vaatia Tokioonkin verrattuna aivan kiskurimaisia välityspalkkioita, jotka kevyesti nostaa vuoden asumisella kuukausivuokraa usealla sadalla eurolla. Onhan mulla täällä ihan hyvä palkka luvassa (kunhan nyt jatkuvasti pullakahveilla roikkuva administraatio saa paperit käsiteltyä), mutta siitä pitäisi riittää myös kuukausittaisiin vierailuihin Tokiossa, ja ois kiva saada mun häpeälliset luottokorttilaskuni joskus hoidettua pois.

Olisin toki voinut tyytyä kerrostaloasuntoonkin, ja alkoi jo tuntua siltä että se taitaa loppujen lopuksi olla paras vaihtoehto – onko sillä nyt niin väliä että kuulee naapurin vetävän vessanpyttyä? Kivat kerrostaloasunnot ei nekään ihan kauhean halpoja ole (siis verrattuna näihin täkäläisiin omakotitaloihin; Tokioon verrattuna toki aivan naurettavan halpaa), ja kaupunkiympäristö täällä tuppaa olemaan aika karua. Valtaosa lokaaleista länkkäreistä ei ole juurikaan Tokiota nähnyt ja niiden mielestä on ehkä ihan kivaa se että on joku izakaya, mutta allekirjottanut on niin pilallehemmoteltu että mielummin on syömättä ulkona kuin kiusaa itseään “spagetti carbonaralla” jossa ylikypsien spagettien päälle on viskottu viipaloitua cheddarinmakuista prosessoitua “juustoa”.

Että kun ollaan maalla niin ollaan sitten kunnolla. Lopulta taisin päätyä asumisvaihtoehtoon joka on niin maalla että oksat pois – siitä myöhemmin.

10 thoughts on “Ympäristönmuutos

 1. Kuulostaa kivalta, including ne käärmeet ja pupun kokoiset lepakotkin. Ihan vertailun vuoksi tuolla ulkona sataa ny vaakasuoraan räntää, ulkona fauna rajoittuu muutamaan citykaniin ja hytiseviin koiriin ja kerrostaloasunnossa möykkää yöllä Krunan kummitus.

 2. Mielenkiintoista.

  No, odottelemme kesää ja iloisia postauksia siitä kun onkin taas ihan tuskastuttavan kuuma. 🙂

  Kuukauden päästä itse sitten näen mimmoiset luukun saan tuolla Naran suunnalla… ja sitten talvella voin todeta eristyksen tod.näk. vähyyden.

  • Vähäisellä eristyksellä saa aikaan sen, että tulee kokeiltua näitä perinteisiä japanilaisia lämmityssysteemeitä kuten kotatsua, joka on maailman ihanin keksintö (samoin kuin sähköhuovat, lämpölätkät ja kuumavesipullot). 🙂
   Tsemppiä muuttoon, ja odotellaan mielenkiintoisia postauksia sieltäkin!

 3. Henri: Ilmeisesti kyseessä on Ryukyu Flying Fox (Pteropus dasymallus inopinatus), että enpä tiedä pitäiskö sanoa että ne on ketun kokoisia lepakkoja …:) Mielenkiintoisia silti, ilmeisesti jossain määrin uhanalaisia. Mikä on Krunan kummitus? Saari, jolle muutan parin viikon päästä, on kuulemma kummitusten asuttama eikä sinne okinawalaiset tykkää mennä iltaisin…

  Dia, ei ihan teltta vaikka pieni onkin ja meinaan hankkia riippumaton:) Kommentit on nyt näin koska en toistaiseksi jaksa säätää tätä valmisleiskaa. Myöhemmin sit.

 4. Sun pitäisi selvästi ottaa oppia siitä tyypistä minkä näin eilen illalla joka oli laittanut *kahdeksan* pyöränlamppua siistiin riviin pyöränsä ohjaustankoon (ja kaikki toki päällä). Harmitti ettei ollut matkassa aurinkolaseja ja kameraa 🙂

  • Krabak,
   Joo mä ajattelen näin kans… mutta, mikä jäi mua vaivaamaan – miten ihmeessä sä ehdit laskemaan kahdeksan lamppua ohiajavasta fillarista? Mä oisin varmaan ehtinyt kolmeen 🙂

 5. Kruununhaan kummituksesta on olemassa useampia versioita, mutta tää Vanja on kai venäläinen upseeri, joka kulkee pää kainalossa. Narisuttelee lattialautoja ja heittelee esineitä lattialle. Kummitussaari kuulostaa ringulta. Kenties vuokrat ovat vähän halvempia, jos kaupan päälle tulee telkku+kummitus?

 6. Ooh. Mä _niin_ haluaisin asua joskus jonkin aikaa tuollaisessa paikassa, mutta olenkin tälläinen syntyperäinen maalainen. 🙂 Olisipa siistiä käydä siellä, mutta ei näillä veloilla ja tuloilla… Tsemppiä asuntoruljanssiin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s