Mökki. Höperyys.

Naapurin talo ei kaipaa kunnostusta maanjäristyksen jäljiltä.

Naapurinkaan talo ei kaipaa kunnostusta maanjäristyksen jäljiltä.

Mökkihöperyys. Alan ymmärtää että se on todellinen tila. Sellainen, jossa maailmankuva pienenee samalla kuin etäisyydet muihin ihmisiin kasvaa. Alkaa tuntua siltä, että todellakaan ei ole mitään sanottavaa, mitään blogattavaa, raportoitavaa, kun mitään ei tapahdu. Kaikki on arkipäiväistä.

Kuten esimerkiksi se, että toissailtana näin taas kuinka jokin meteoriitinpala tai mikä lie taivaankappale syöksyi maahan saarellani. Kolmas kerta. On se aika siistin näköistä, silti. Kouraisee mahan pohjasta joka kerta.

Hiukan suuremmalta vaikuttaa se ihme, että saariston koulujen sulkemispäätöstä on siirretty ainakin vuodella eteenpäin. Epäselvää on, mitkä tekijät ovat tähän syynä; pitää yrittää muistaa potkia saarelaisia olemaan jatkossakin aktiivisia niin ettei olla taas vuoden loppupuolella hädissään että apua nytkö ne sen sulkee taas.

Maanjäristyksiinkin on ihminen täällä huteralla japaninkamaralla asuessan tottunut. Tänä aamuna kun heräsin klo 5:27 Richterin asteikolla 7.3:n järinään tuntui kuitenkin siltä että on vähän eri kaliiberin huojunta kyseessä. Tokiolaiset talot taipuu ja huojuu järistyksissä kuin haavat tuulessa, mutta mun paksuista kiviharkoista rakennettu perinnetalo tuntui pomppivan paikallaan – paikallaan, koska painava kivitiilikatto pitää sitä aloillaan. Hmm… painava katto … ajattelin, ja ensimmäistä kertaa eläissäni vaivauduin järistyksen vuoksi kömpiä ylös futoneilta ja seurasin (ikuisuuksia kestäneen) hytkymisen loppuun saakka pöydän alta.

Hiljaisuuden palattua – tai no, ei se palannut, perhanan järistys herätti kylän kanaloiden kukot jotka alkoi kiljua, ja samantien kaikki muutkin linnut päätti että no okei aletaan hommiin sit – totesin kaiken olevan kunnossa, vaikka järistyskeskus oli vain n. 20 km päässä talostani merellä. Kuten tavallista, tsunamivaroitus kuulutettiin mutta kun oli pilkkopimeää ei ollut mitään järkeä lähteä sitä katsomaan. Sen sijaan jäin seuraamaan netissä paniikkina leviävää twittertsunamia aiheesta – tuhannet ihmiset toistivat sanasta sanaan uutista jonka mukaan japanilaiset viranomaiset olisivat määränneet massaevakuaation rannikkoseudulle. Useaan kertaan toistamani ja asiaankuuluvilla hashtageilla koristamani tweetit “ei paniikkia, kaikki on OK, ei tsunamia” kaikuvat kuin kuuroille korville.

En tietenkään ole minkään sortin mediavaikuttaja, mutta silti mieleen tuli uus-vanha sanonta “‘Googlaa ennenkuin twittaat’ on nykyajan ‘ajattele ennenkuin puhut'”. Tai ainakin katso mitä muut sanovat ennenkuin julistat mitään sanomaa kaikelle kansalle.  Mielenkiintoista, tämä uuden nopean kommunikaation aika, todistaessaan vanhoja viisauksia (huhut kulkevat nopeammin kuin mikään muu); kun “kaikki” ovat jo netissä, alkaa olla ihan eri tavalla oleellista se, ettei mene latomaan tyhmyyksiä verkkoon.

Ei siksi, että tulisi sanottua jotain jolla voisi nolata itsensä; vaan siksi, että elämme uudenlaista tiedon niukkuuden kautta. Aikaisemmin tietoa ei ollut yksinkertaisesti saatavilla – nyt se hukkuu huhupuheisiin, valheisiin, asiattomuuksiin ja tyhjänpäiväisyyksiin. (Karkeasti arvioiden oikeaa, paikan päältä lähetettyä tietoa sisältävät tweettini hukkuivat joka minuutti noin tuhanteen kopio-variaatioon tiedotteesta “okinawalla valtava järistys ja evakuaatio OMG mun siskonkoirankaimantäti on paraikaa Aasiassa rukoilkaa sen puolesta!“)

Hmm. En ole varma, mutta luulen että tämän hahmottaminen ei varsinaisesti lisää kykyäni blogata mitäänsanomattomista tapahtumista ympärilläni. (Paitsi että musta on ihqLiikkistä, että kun olin reilun viikon työmatkalla ausseissa, niin koko kylä huolestui: nääskun autoni oli parkkipaikalla mutta valoja ei näkynyt talossa, naapurimummot ja papat olivat oikeasti hädissään että onkohan se parka kuollut sinne yksinään. Menivät kysymään asiasta kylän matriarkoilta jotka kyllä tiesivät kertoa että ei hätää, se on kuulkaa lähtenyt käymään ulkomailla. Myöhemmin mulle kerrottiin että ehkä olis syytä laittaa joku lappu portille jossa lukisi “ittekimasu!” kun menen pois…)

edit: hupi senkun jatkuu – ilmeisesti joku OLI lukenut tweettini, (tarkennus: Buzzin) ja lähestyy mua nyt tutkimusaiheella:

Hi Marilka please, send-me more informatio if you can about the circustances
just before the quake, i need to kow you you saw something strange in the sky
or if you saw diferet cloundds in the skty or if you are seeing now.

Report me pleas


Sizenando salles
Researcher - Brazil

Et semmottii. Olkaa kiltisti lapset, harrastakaa lähdekritiikkiä ihan jokapäiväisessä nettielämässänne. Yoe menee nyt googlaamaan että olisko Okinawalla jotain jääkiekkorinkiä johon vois ilmoittautua.

9 thoughts on “Mökki. Höperyys.

 1. Minua oikeasti välillä ahdistaa se, että siinä missä nykyään informaatio on napinpainalluksen tai klikkauksen päässä, myös kaikenlainen huuhaa, fanatismi ja muu sonta leviää kulovalkean tavoin hetkessä ympäri maailmaa. Jatkuva faktan suodattaminen fiktiosta käy mielestäni työstä, ja keskustelupalstojen, foorumeiden ynnä muiden anonyymiin huuteluun perustuvien saittien välttely on osoittautunut ainakin omalla kohdallani mielenterveyden säilymisen kannalta suositeltavaksi vaihtoehdoksi. En tiedä, johtuuko tämä ahdistus iästäni (kohta 40), sosiaalisten taitojeni vajavaisuudesta vai siitä, että homma tosiaan on karannut/karkaamassa käsistä, mitä nettiin ja sosiaalisiin medioihin tulee. Kyyniseksi tässä ainakin oppii, jos ei muuta.

  Ja asiasta kymmenenteen: höh, eikö se sinun talosi ollutkaan puuta? Ja minä kun luulin.

 2. Onneksi kaikki hyvin. Tuosta pöydän alle suojautumisesta: Taiwanista kotoisin oleva puoliskoni näytti joskus jotain nettivideota juuri järistyksiltä suojautumisesta, ja pointti oli, ettei pitäisi mennä paikkaan, jossa laaja suora pinta voi pudota tai kaatua päälle.

  Esim. jos menee seinän viereen, ja seinä kaatuu päälle, ei jää kuin märkä läntti… Suositeltavaa olisi laittaa makuulle esim. sohvan tms. mahdollisimman massiivisen kohteen viereen, koska jos katto putoaa tai seinä kaatuu, sen kohteen viereen saattaa hyvinkin jäädä kolmiomainen tila, jossa saattaa selvitä hengissä.

  Bisnesidea: ratapölkyn pätkistä tehty sohvapöytä – ‘must have’ jokaisen kotiin siellä missä järisee!

 3. Hyva etta jai vain pelastykseen. 🙂
  Tuosta meilista: ma oon kuullut muiltakin etta selvasti olis olemassa mm. maanjaristysta ennustavia pilvia. Voisiko se olla totta!?!? 😉

 4. Minuakin jää mietityttämään, että miten hyvin pöytä suojaa kivikatolta (tai laskeumalta ;)). Itse menisin (ulko)oven aukon alle, olisko se huono idea?

 5. Löysin tänne blogiisi jokin aika sitten, mutta en ole tainnut ennen kommentoida.

  Ekan kommentoijan tavoin olen kuullut tuosta kolmio-jutusta maanjäristysten suhteen, en tiedä pitääkö se paikkansa. Myös kantavien seinien oviaukot voivat kuulemma olla hyviä paikkoja (vaikka tuo kolmioteoria sen kai kiistääkin).

  Ehkä sinun pitäisi nyt tälle brasilialaiselle “tutkijalle” raportoida se aiemmin näkemäsi meteoriitti… 😉 Tosiaan, olisi kiva, että ihmiset ajattelisivat ennen kuin kirjoittavat nettiin kaikkea soopaa. Kun aina löytyy niitä, jotka sitä soopaa lukevat ja sen kirkkain silmin uskovat.

 6. Olit heti mielessäni kun luin maanjäristyksistä. Chilessähän oli se toinen. Onneksi kaikki on kunnossa siellä.

  Hupaisaa tavallaan se, että kun jonkun blogia on jonkin aikaa seurannut, alkaa oikeasti ajatella kirjoittajaa tuttavana 🙂

 7. Hei kaikki, ja kiitos kommenteista:) Kyllä se toimii niinkinpäin, että alkaa pitää pitkäaikaisia bloginlukijoitaan tuttavina.

  Tarou: myönnän kyllä että kivitalon kutsuminen “mökiksi” on vähän vinoa, mutta toisin kuin manner-Japanissa missä pientalot rakennetaan puusta (jotta olisivat mahdollisimman joustavia järistyksissä), täällä talon kuuluu olla jykevä jottei taifuuni vie.

  Yleisesti tuosta järistyssuojautumisesta: pöydän alle meneminen lienee Japanin virallinen toimintaohje. Toki olisi parasta mennä kokonaan uloskin, mutta yleisesti ottaen järistyksen aikana ei ole aikaa liikkua. Eli, parasta mennä ihan vaan lähimmän suojan alle; kun ensimmäinen järistys on ohi, voi avata ulko-oven ja tarkkailla tilannetta sieltä käsin.
  Pöytä ei suojaa päälle romahtavalta kivikatolta mutta kyllä lenteleviltä esineiltä tai lasinsiruilta. Oleellista myös on ettei makuuhuoneessa ole kaatumaan pääseviä painavia esineitä. Jos koko seinä tai katto kaatuu heti ensirytäkässä,selviäminen riippuu ihan vaan tuurista.

  (kaverini vaatekaappi kaatui tässä järistyksessä ja tuhosi television; hauskaa oli se, että aamulla krapulassa herätessään hän mietti että voi piru, tuliko sitä tosiaankin noin pahasti juhlittua…)

  Tokiossa asuessa järistyksiä oli toki harva se viikko, yleensä en enää herännyt mihinkään viitosta pienempään, ja niihin oppii suhtautumaan eräänlaisina tarkkailua vaativina sääilmiöinä. Vähän niinkuin suomessa kun on paukkupakkanen, pitää tarkkailla ettei putket jäädy tai jotain 🙂

  Tällä hetkellä kuulutukset varoittavat pian saapuvasta Chilen järistyksen aiheuttamasta tsunamista … vaikka tuskin sieltä mitään yli 20-senttistä aaltoa tulee.

 8. Vooi.. Viikko poissa ja kyläläiset ovat hädissään. Tuota voi verrata siihen, että täälläpäin kun jättäis ittekimasu-kyltin ovelle niin kämppä olis tyhjennetty kaikesta irroitettavasta jo toisena lomapäivänä ja valot pitää jättää päälle ihan vaan hämäämiseksi. Onko siellä tapana jättää avaimia jollekin naapurille, joka sitten käy joskus kurkkaamassa, ettei vaikka viidakko ole muuttanut sisälle tai korallit kaapannu kylppäriä?

 9. Henri, itse asiassa en ole toistaiseksi noin tehnyt mutta joo. Ulko-ovea en laita lukkoon viikonloppua lyhyemmän poissaolon ajaksi (ja pidemmän poissaolon aikana lähinnä siksi ettei taifuuni auo ovea). Kun istuttiin jossain iltaa ja yksi naapuri meni käymään omassa talossaan, pyysin sitä matkan varrella poikkeamaan keittiössäni ja tuomaan jääkaapistani sixpackin kaljaa.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s