Minne tuuli kuljettaa


Calm

Originally uploaded by marylkayoe

Ankarasti olen tässä panikoimatta. Omakohtaisestihan mulla ei ole mitään syytä hermostua, mutta kännykkätelkkari on niin vaikea laittaa pois päältä syytämästä jatkuvia “500 ruumista löydetty koulusta”-tyyppisiä tiedotteita. Hyviä uutisia tulee toisinaan (sanoivat että 7000 kadonnutta olisi löytynyt), mutta aika harvakseltaan: niihin lasken kaikki uutiset joissa kerrotaan pörssikurssin romahtamisista tai urheilukilpailujen peruuttamisesta, siinä mielessä että niin kauan kun voidaan surra sijoituksia, ei tilanne ole vielä Tosi Paha.

Vielä kerran siis: Okinawa on 100% turvassa – tai no, jos täällä alkaa olla huolta ydinreaktorin johdosta, niin siinä vaiheessa on jo käynyt huonosti koko Koreallekin.

Pohdin aika pitkään kirjoittaakko mitään vai olla vain hiljaa: niinkuin edellisessä postauksessa valitin, mua kismittää suunnattomasti kaikenlainen paniikinlietsonta ja sensaatiomaisuus. Totuus kuitenkin on se, että tässä on paljon yksittäistä ihmeteltävää, jotka ulkopuolelta katsottuna ehkä antavat hiukan parempaa kuvaa tilanteesta kuin tieto mikrosievertien muuttumisesta millisieverteiksi.

Blogi kuitenkin tuntuu turvallisemmalta alustalta juttujen kirjoitteluun kuin FB, jossa pitää sanoja varoa todella ettei kukaan lähde niitä liikaa levittämään. Tässä siis joitain irtonaisia seikkoja – jotka pitää ymmärtää tulevan henkilöltä, joka ei ole lähelläkään varsinaista katastrofialuetta, mutta seuraa paikallisia informaatiokanavia lähes tauotta.

Televisiossa näytetään kaikenlaisia niksejä. Kuten, näin näppärästi teet pienen kenttälieden parista tyhjästä oluttölkistä, foliopaperista ja kasvioljystä. Näin teet helpon säteilysuojan (??) lapselle, käärit lapsen keskivartalon ympärille sanomalehteä ja muovikelmua. Suojaa myös sateelta!

Säätiedotuksista on tullut yllättäen aika lailla mielenkiintoisempia kuin ennen. Tuulen suunta on toistaiseksi pysynyt ns. hyvänä, mikä tarkoittaa sitä että se ei puhalla pohjoisesta Tokioon päin. Tilanne voi muuttua milloin hyvänsä, tietenkin. Juuri nyt kerrotaan että pahimmille tuhoalueille odotetaan lumisadetta tänään. Ei. Ole. Hauskaa. Yritämme ystävien kanssa löytää tapaa lähettää alueelle vaatteita, peittoja ja muuta.

Tavallisten katastrofien jälkeen on väitetty Yakuzan olevan ensimmäisiä ja parhaiten järjestäytyneitä avuntarjoajia. En epäile lainkaan etteikö tuokin osa yhteiskuntaa olisi talkoissa mukana, mutta tämän luokan tilanteessa maan puolustusvoimat taitavat olla ainoa jolla on mitään mahdollisuuksia ensitöihin.

Ulkomailta on saapunut avustusjoukkoja; kiitos heille. Vaikka paikallistuntemus on tärkeää, tuntuu siltä että työryhmät joilla ei ole henkilökohtaisia siteitä tilanteeseen ovat arvokkaita.

Länsimaalaiset alkavat pikkuhiljaa taipua ja yksi ja toinen ilmoittaa facebookissa aloittavansa pitkän ja hankalan taivalluksen kehnojen liikenneyhteyksien kanssa Naritan lentokentälle. Moni heistä tuntee olevansa petturi tai pelkuri; monet muut, joilla on perhettä tai läheisiä Japanissa, pohtivat mahdollisuuksia evakuoitua Tokiosta maalle.

Itse peruutin tämän viikonlopun lentoni Tokioon; rahat saan onneksi melkein kaikki takaisin. OIST-instituutin yhteinen hätäaputili taitaa olla niiden seuraava kohde.

Hyvin läheisen ystäväni äidin ja siskon talo oli Miyako-kaupungissa aivan rannassa. Alueelle ei ole etsimään menemistä; ystäväverkosto etsii netistä kuvia eri kylien turvakeskusten seinille ripustetuista nimilistoista, mutta toistaiseksi ei ole tärpännyt. Toisella tutulla oli lukuisia kavereita alueella – surffareita kaikki. Muutama on todettu olevan kunnossa, monia puuttuu.

Tokiosta kantautuu vähän väliä kuvia tyhjistä ruokahyllyistä: leipää, onigirejä, maitoa ja tofua on usein turha hakea. Kukaan ei kuitenkaan riehu, ryöstele tai etuile jonoissa: kun eräästä puodista loppui sähkö, myös omistajan omasta generaattorista luotu, eikä kassakone saanut enää virtaa, jonottavat ihmiset huokasivat ja menivät kiltisti laittamaan ostoksensa takaisin hyllyihin.

Okinawa on osittain omavarainen: olen aina pyrkinyt muutenkin ostamaan okinawalaista maitoa, hedelmiä, lihaa. Öljyä on tuossa naapurisaarella useamman kuukauden ellei sitten vuoden edestä säilössä, ja sähkö tulee kaikenlaisten fossiilisten aineiden polttamisesta. Ihan lähiaikoina ei ole siis vakavia vajeita odotettavissa (vaikka eläintoimittajamme tilat ovat kuulemma vaurioituneet, ei tehdä kokeita täällä hetkeen). Tästä huolimatta naapurini ovat kääntäneet säästövaihteen päälle ja mm. jakavat nenäliinat kahteen osaliinaan säästääkseen paperia. Useat naapurini muistavat hyvin 60-luvun tuhoisan tsunamin… Saatolla oli nurkissaan varuilta reppu jossa oli viisi kiloa riisiä ja erilaisia työkaluja, joiden avulla väittää pärjäävänsä vuoriviidakossa kauankin.

Kaiken tämän keskellä muu maailma tuntuu etäiseltä. Saattaa olla että iPad2:n myyntiluvut japanissa hiukan jäävät jälkeen odotetusta. Mun pitäis olla jotenkin järjestämässä lentojani sinne Princetoniin, toimittamassa vaadittavia dokumentteja viisumia varten jne, mutta koko tilanne vaikuttaa liian uskomattomalta.

Paljon voisi sanoa viranomaisten kommunikoinnista tässä tilanteessa, mutta koska en mitäään oikeata tietoa omaa enkä muutenkaan jaksa lähteä vielä ketään syyttelemään, jätetään väliin. Varmasti maailmanlehdistö huolehtii tästä.

Läheinen ystävä – hän, jota tässä blogissa on puhuteltu nimellä Palomies – on järistyksestä lähtien ollut tehtävissä. Viimepäivityksen mukaan on huolissaan siitä että saa käskyn lähteä ydinvoimalaa sammuttamaan, kolleegoidensa tavoin. Väsyttää, itkettää, raivostuttaa, hän kertoo. Vaan minkäs mahdat; vaikka lukuisat ystävät ovat tarjonneet pakolaisturvaa ulkomailta, työt on tehtävä.

Sama koskaa muakin. En ole palomies, mutta ei mulla oo sen enempää saumaa istua ja voivotella kuin hänelläkään. Juuri nyt paras mitä voin tehdä Japanin eteen on viimeistellä nämä kaksi artikkelia jotka on olleet jumissa viime viikosta lähtien.

Advertisements

10 thoughts on “Minne tuuli kuljettaa

 1. “Näin teet helpon säteilysuojan (??) lapselle, käärit lapsen keskivartalon ympärille sanomalehteä ja muovikelmua. Suojaa myös sateelta!”

  Säteilyltähän tuo ei sinänsä tietenkään suojaa, vaan estää radioaktiivisten partikkeleiden tarttumista vaatteisiin ja ihoon, joka on erinomainen asia sekin.

 2. Janne, jeh, noi tietysti se on – kiitos 🙂
  Vaikka tässä on japaninkielen sanavarasto ydinasioiden osalta jonkin verran karttunut, mutta hiukan aina on arvailun varassa mitä sanotaan.

 3. Tuntuu todella musertavalta tuo. Viime perjantaina labrassa mietin vaan, että mitä väliä tällä tutkimuksella on, kun toiset tappelevat elintärkeiden asioiden kanssa. (tämä toki pitää paikkaansa aina, eikä vaan tämän kohdalla)

  Vahvistit onneksi sen mitä ajattelinkin japanilaisista, ei siellä kukaan kehtaa ryöstelemään tai etuilemaan vaan asiat sujuvat sovussa. Jos viitsit niin voisitko jossain vaiheessa päivitellä, että mihin osoitteeseen voisi lahjoittaa rahaa apuun? Vaikka toi ydinvoima-asia tuntuu tosi pahalta, niin eniten mua huolettaa kaikki ne kotia vailla olevat ja vielä ehkä hengissä olevat, joita ei ole löydetty. Onneksi japanilla taitaa olla kokemusta toimimisesta tulvien ja maanjäristysten tapahtuessa eikä olla täysin sormi suussa.

  Ja mitä länsimaisten karkaamiseen Japanista tulee, niin luulen, että sitä helpompaa siellä on, mitä vähemmän väkeä josta huolehtia. Siis ihan kansallisesti.

  • Lambi, tosiaan – vaikka ydinvoimalatilanne kerää eniten huomiota, viimeyön lumisade tuhoalueilla joilla ei ole sähköä, kaasua tai bensaa korostaa tilanteen vakavuutta. Lämpimissä olosuhteissa kuulee näitä tarinoita joissa löydetään ihmisiä hengissä päivien kuluttua; ei tarvita paljoa mielikuvitusta ymmärtääkseen miltä tilanne näyttää jos olet jumissa autojen alla, puoli vartaloa vedessä.
   (Televisiossa näytetään juuri koululaisia hätämajoituksessa, sanovat kaikki että kyllä tässä reippaasti pärjätään vaikka on vähän ikävää kun vessaan pääsee harvoin. )

   Tuosta viimeisestä olen kylllä osittain eri mieltä. Ei niin ettäkö paheksuisin niitä jotka lähtevät, mutta en myöskään niele ettäkö ulkomaalaiset olisivat pääasiassa rasite – jos puhutaan ihmisistä jotka asuvat selkeästi vaara-alueiden ulkona, Tokiossa jossa valtaosa yrityksistä pyrkii parhaansa mukaan jatkamaan toimintaansa. Koulut tarvitsevat opettajia ja tekkifirmat insinöörinsä. Ketään ei voi pakottaa jäämään jos oikeasti pelottaa, mutta – ehkä tämä on viime aikoina herännyttä fiilistelyä oman roolini suhteen – mutta suuri osa länsimaalaisista on ihan oikeasti osa toimivaa yhteiskuntaa. Turistit ovat toki asia erikseen.

   Esimerkiksi Googlen pikapikaa rakentamalla Crisis response-sivustolla on Google Checkout-nappi jolla voi lahjoittaa rahaa jos on Checkout-systeemissä mukana; iTunes Storessa voi myös lahjoittaa.

 4. Ainakin Suomessa Punainen Risti on jo alkanut keräämään rahaa.
  Mun kotikaupunkinihan oli Japanissa Sendai, joten täällä kans etsitään tietoa ystävistä ja kolleegoista. Läheinen ystäväperhe onneksi säilyi hengissä, labran väestä ei vielä mitään tietoa. Varsinkin pelottaa labran teknikon puolesta joka on myös riisinviljelijä ja maat näyttää olevan osoitteen mukaan aika rannalla…

 5. Tällä viikolla tutinat ei vaikuttanut enää paljoa mun arkeen. Duunipäivät on vain lyhyempiä mahdollisten sähkökatkojen takia… tosin yhtäkään ei ole mun asuin/duuni -aluella toteutettu.

  En tiedä pitäisikö itkeä vai nauraa niille tuhansille Suomalaisille, jotka nyt hamstraa joditabletteja tuhansien (peijjoonan) kilometrien päässä Japanista.

  No, onneksi he maksavat tyhmyydestään kylmällä käteisellä, joka puolestaan menee mun oman alan firmojen pussiin. Kiitos! 😛

 6. Täytyy todeta vaan että olis edes jotain hyviä uutisia, että sain proffalta tänään mailia ja koko labran väki on kunnossa. Tilanne huolettaa tietysti, mutta pakkohan tästä on jotain positiivistakin välillä repiä…

 7. Pingback: #53 Yoe Japanin katastrofista: “Kyllä tämä tästä” « Sula Pinta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s